Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Представиха проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Югоизточния регион в Ямбол и Сливен
Автор: Екип Burgas24.bg 12:03 / 12.04.2024Коментари (0)1138
Представители на Община Бургас представиха пред жителите на Ямбол и Сливен проекта за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион. Обществените обсъждания бяха организирани от областните информационни центрове на двата града и в тях се включиха кметове на общини, медици, университетски преподаватели, граждани.

Интегрираният проект включва серия от дейности във всички общини от региона, свързани с детското здравеопазване, създаване на кабинети за профилактика на подрастващите, инвестиции в педиатричните отделения в УМБАЛ Стара Загора и МБАЛ Сливен, както и изграждането на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас.

онцепцията на Бургас за интегрирана здравна грижа на деца има категоричната подкрепа на 18 общини, които с решения на своите Общински съвети изразиха желанието си за реализацията на проекта. Партньори в него освен общините са още университети, неправителствени организации, училища, публични институции, както и Министерството на здравеопазването.

Интегрираният проект за педиатрична здравна грижа обхваща областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Той включва 24 проектни идеи, които ще бъдат реализирани във всички общини от Югоизточния регион.

Целта е да се подобри здравната, социалната, културната и спортната инфраструктура и достъпа до здравни услуги на подрастващите. С набелязаните дейности ще се оптимизират извънболничните грижи и болничната помощ, ще се създаде център за профилактика, единен денонощен координационен център и др.

Проектът предвижда още създаването на Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии за ранна диагностика на окногологични заболявания и редки болести при децата чрез генетични изследвания.

Екипът на Община Бургас е разработил и няколко важни програми, свързани с подкрепа на дуалното обучение, мерки за подкрепа на продължаващото обучение в здравеопазването и осигуряване на специализации, както и програми за профилактика на отделни заболявания в детска възраст. Предвидено е и здравно училище за родители.

Ръководителят на проекта Мария Куманова запозна присъстващите на обществените обсъждания с напредъка на строителството на детската болница в Бургас, която ще обслужва малките пациенти от целия Югоизточен регион. Тя отговори на въпроси, свързани с разработването на програми за привличане и обучение на кадри за бъдещото здравно заведение, с идеята за денонощен център, който да подпомага родителите при здравословен проблем на детето и насочването им към определена здравна грижа и др.

Присъстващите на срещите споделиха важността на разработения от Община Бургас интегриран проект за здравна педиатрична грижа и очакването за реализацията му.

Предстоят срещи с жителите на Казанлък, Стара Загора, Нова Загора и всички общини от Бургаски регион, които вече са заявили подкрепата си за проекта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Български тенис
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: