Представиха успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:45 / 21.06.2022
796
По тридневна програма, започнала в Рибарското селище край Бургас, протече работата на пътуващия семинар "Успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО“. Той е организиран от Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий“ с участието на ръководството й, експертен състав и местни културни институти.

При откриването му доц. д-р Красимира Александрова – директор на НБКМ и придружаващите я експерти отдадоха почит и положиха цветя на паметния знак на американския писател Джон Стайнбек. Той е поставен в началото на главната улица на селището - ул. "Консервна". Участниците в семинара бяха запознати от Димитър Янчев – председател на Сдружение "Морски сговор“ – съорганизатор на семинара, с уникалната етнографска експозиция, посветена на черноморското рибарство. Д-р Димче Миладиноски – председател на народното читалище "Братя Миладиновци – Струга – Рибарско селище в Бургас – 2020“ ги информира за първите инициативи на читалището.

Дейноста на двете културни организации бе предмет на обсъждане, с оглед подкрепа на проекта за придобиване на статут на селището като световно нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Набелязани бяха възможности за съвместни инициативи и проекти, подкрепящи развитието на "Рибарското селище“ в Бургас като значим черноморски, културно-исторически, информационен и етнографски център. Сред тях се откроява идеята за създаването на общочерноморска рибарска библиотека под научното и методическото ръководство на националното ни книгохранилище.

Участниците в пътуващия семинар и организаторите след посещението на о-в Света Анастасия и РБ "П. К. Яворав“, бяха приети от г-жа Йорданка Ананиева – зам.-кмет "Образование, здравеопазване, социални дейност и младежки политики“ в Община Бургас.

Работата на семинара продължи на и. м. Петрова нива в Странджа. Участниците бяха запознати с първата експозиция на "открито“ "Картографския образ на Странджа през вековете“. За нейното възстановяване Националната библиотека има значителен принос. Последният ден бе посветен на дейноста на Историческия музей "Проф. Александър Фол“ в Малко Търново и националния културен паметник – мегалитен комплекс "Мишкова нива“.

Изработен е и заключителен документ - меморандум, който очертава перспективни насоки за по-нататъшна съвместна работа с Община Бургас и местните културни институти в Странджа и Черноморското й крайбрежие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година
Бургас на крачка от успеха в престижен конкурс
Голям празник в Бургаско
Великден в бургаския зоопарк: Поглезиха животните с яйца
Край на хубавото време по Черноморието? Обилни валежи и гръмотеви...
Учредиха "Фонд за развитие на Летище Бургас"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).