Представят биоразнообразието на река Марица в изложба в бургаския музей

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:49 / 18.08.2020
787
В Природонаучата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас е експонирана новата тематична изложба, посветена на биологично разнообразие на река Марица - "Река на биоразнообразието". Тя има за цел да покаже каква е връзката на хората с реката, какви са проблемите, пред които сме изправени в момента и защо си заслужава да работим за опазването на здравето на речната екосистема.

Видра, малък корморан, пчелояд и земеродно рибарче са част от 11-те реалистични макета, които посетителите ще могат да видят до края на лятото. Освен ефектните макети на животни, ще може да се види кратко видео към изложбата и да се научат любопитни факти, свързани с историята, географията и екологията на реката.  Всеки природолюбител ще има възможност да се включи и с предложения за решаване на някои от екологичните проблеми на река Марица.

Влошаването на екологичното състояние и замърсяването на реките е световен проблем, който придобива все по-голям обхват. България притежава огромно богатство под формата на чисти водоизточници, но в последните десетилетия реките ни са подложени на голям натиск. Това оказва своето негативно въздействие върху състоянието на биологичното разнообразие.

Река Марица е изключително важен биокоридор, който свързва южната част на България със Средиземноморието. Тя е дом на огромен брой ценни видове риби, птици, земноводни и влечуги, бозайници и растения. От нас зависи да продължим да се радваме на здрава и чиста река, която предоставя безценни ползи за хората не само като ресурси, но и като място за отдих и спорт.

Проектът се осъществява като част от програмата "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Община Пловдив. Изложбата е възможна, благодарение на РИМ - Бургас, съдействието на катедра "Екология и ООС" в БФ при ПУ "Паисий Хилендарски", РАМ - Пловдив, РИМ - Пловдив, БД "Източнобеломорски район", НПМ при БАН, Българско дружество за защита на птиците и сдружение "Балканка" и Николай Гавазов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Облачно време по морето днес
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).