Президентът награди изтъкнати интелектуалци, Ибряма получи почетен знак

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:59 / 15.02.2023
583
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината, информират от прессекретариата на държавния глава.

"В навечерието на националния празник на България – 3 март, за мен е чест и привилегия да връча висши държавни отличия на заслужили българи, които с труда си допринасят за благото на хората в нашата страна и на общностите ни зад граница. С своята работа те издигат и името на България в международен план". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината, които отличи днес на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция.

На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

С орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен държавният глава удостои Петър Горанов, Отец Александър Чъкърък, проф. Диана Петкова и проф. д-р Димитър Димитраков.

Почетен знак на президента Румен Радев връчи на  инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.

В словото си държавният глава открои широката палитра от области, на които отличените са посветили своя човешки, научен, творчески потенциал и енергия. Той подчерта и че независимо от сферата, в която се развиват и работят, те са обединени от обща цел и посока – напредъка на България.

"Вярвам, че вашата ангажираност и отговорност към развитието на страната, към формирането на знаещи, можещи, здрави и духовно богати млади хора ще продължи да ви обединява и да бъде пример", посочи още президентът.

Петър Горанов бе удостоен от президента за своите големи заслуги в областта на културата. Той има значим принос в областта на качественото обучение по металообработващи машини, техника и дървообработване, както и в развитието на извънкласните форми на обучение по машинно конструиране, фотография, ракетомоделизъм и корабомоделизъм, гражданска защита. Горанов има и над 50-годишна активна народополезна читалищна дейност.

 

Проф. д-р Димитър Димитраков бе отличен за големите си заслуги за развитието на медицинската наука и на специалността "Нефрология“ в България. Проф. Димитраков въвежда профилираното обучение по вътрешни болести в Медицински университет – Пловдив и основава първата профилирана Клиника по нефрология. Като преподавател води лекции и упражнения по вътрешни болести. Автор е на монография и на множество публикации в български и чуждестранни издания, съавтор и редактор на учебници по вътрешни болести и нефрология.

За големите й заслуги в областта на науката с отличието бе удостоен председателят на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова. През ноември 2022 г. тя бе отличена с почетния знак на държавна глава. Проф. Петкова има особено значим принос за развитието на областите биохимия и биофизика, а нейните открития дават на медицината механизма за лечение на заболявания като инсулт и инфаркт.

Отец Александър Чъкърък  получи държавното отличие за своите заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Отец Чъкърък е роден в Одрин, където през 2003 г. започва работа като свещеник в църквата "Свети Георги Победоносец“. Заедно със своя баща обединяват местната българска общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма, който е обновен и на 9 май 2004 г. е осветен. Александър Чъкърък работи активно за запазване и укрепване на устоите на българските традиции и вяра и за предаването на идните поколения на българските църкви и гробище в Одрин. С неговото активно съдействие през 2008 г. към църквата "Свети Георги“ в Одрин е открито Българско народно читалище "Просвета“, което е филиал на Народното читалище "Просвета – 1870“ – Свиленград.

На церемонията Почетен знак на президента беше връчен на  инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.

Отличието на инж. Тошев е за неговата активна преподавателска дейност в областта трансфер на технологии и лицензионно дело, за големите му заслуги за развитие на патентното дело, икономиката и върховите технологии, както и за формирането на успешна политика на иновации и внедряване опита на водещите световни икономики в България. Той е директор на дирекция "Патенти, лицензии и промишлено коопериране" от 1972 г., а от 1985 г. става първи заместник генерален директор на Института за изобретения и рационализации. В своя професионален път Тодор Тошев предлага и организира закупуването на над 400 броя патенти и лицензи за най-добрите чуждестранни технологии и конструктивни решения, внедрени в множество области у нас. Повече от 20 години чете лекции по "Трансфер на технологии и лицензионно дело" в УНСС и Технически университет – София.

Световноизвестният български музикант Иво Папазов - Ибряма, който придобива международна популярност с виртуозността, с която превръща сватбарската музика в джаз-феномен, беше отличен от Румен Радев за значимия му принос към българската култура и за разпространението в цял свят на богатите културни традиции на България, както и по повод 70-годишнината от неговото рождение.

От името на отличените Петър Горанов изказа благодарност за оказаната чест.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).