Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Президентът присъства на 60-годишнината от основаването на бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров"
Автор: ИА Фокус 22:43 / 09.10.2023Коментари (0)844
© Президент
Въвеждането на нови, прогресивни форми и методи на обучение в образованието, разгръщането на научноизследователската дейност и разработването на научни продукти, които представляват все по-голям интерес за инвеститорите, са от ключово значене за развитието на българската икономика. Toва заяви президентът Румен Радев в приветствието си към гостите на тържествения концерт в Държавната опера – Бургас по повод 60-годишнината от основаването на университета "Проф. д-р Асен Златаров“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Честването се проведе под патронажа на президента.

В присъствието на представителите на академичното ръководство на висшето училище, преподаватели, докторанти и студенти държавният глава посочи, че университетът "Проф. д-р Асен Златаров“ е успял да се утвърди през годините не само като регионално, а и като важно образователно средище с национално значение. Авторитетът на университета днес е плод на десетилетия работа на поколенията преподаватели, отдадени на науката и изследователското дело и на високите амбиции за развитие на качествено висше образование.

"Създаден във времето, когато в България се разгръщаше интензивна индустрия, трупаше се научен капитал, основателите на университета далеч надхвърлиха замисъла на неговото създаване“, изтъкна Румен Радев. По думите му през годините, упорито и всеотдайно, университетът е дал образование на хиляди креативни и висококвалифицирани инженери, технолози, стопански ръководите за важни за региона на Бургас отрасли в нефто-химическата промишленост, тежкото машиностроене, но е и разгърнал важни направления в областта на обществените науки. Държавният глава поздрави висшето училище и за развитието на специалности от стратегическо значение за бъдещето в областта на екологията, устойчивото управление на водните екосистеми, на морските и речни ресурси. През 2019 г. в университета е създаден единственият към този момент факултет по медицина на територията на Югоизточна България, посочи президентът Радев и добави, че без ефективно здравеопазване не може да бъде изпълнена нито една стратегически национална цел.

България има нужда от таланта, енергията и всеотдайността на младите хора, на които се пада честта да извършват така необходимата трансформация на нашата икономика към производства с висока добавена стойност, да извършат прехода към зелена, кръгова икономика и дигитализация, да изградят солидарно и духовно богато общество, което е залог за развитието ни като нация, изтъкна Румен Радев. Президентът посочи още, че в момента в Европа се задвижва много дълбок и мощен преход за връщане към необходимостта от развита добивна, преработвателна промишленост, тежка индустрия, собствени енергийни източници, което ще отвори пред университета нови перспективи за развитие.

Президентът Радев удостои висшето училище с плакет “Св. св. Кирил и Методий". Държавният глава връчи отличието на ректора на университета проф. д-р Христо Бозов и пожела нови върхове в научно-образователната и просветната дейност








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: