Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Приемат документи за програмата "Предоставяне на грижи в домашна среда“
Автор: Екип Burgas24.bg 10:23 / 12.03.2020Коментари (0)1042
©
Започна приемът на документи по новата Национална програма "Предоставяне на грижи в домашна среда" в община Бургас. Тя е разработена в отговор на установените потребности за обгрижване на хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки и програми, включително на механизма лична помощ.

С реализацията на Програмата се предоставя възможност за връщането на пазара на труда на лица в неравностойно положение. Чрез нея ще се осигурява заетост на безработни лица в дейности, свързани с предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани от лекарска комисия и имат от 80 до 89,99 процента степен на трайно намалена работоспособност или степен на увреждане.

Обект на Програмата са безработни лица, регистрирани в дирекция "Бюро по труда" и отговарящи на следните изисквания: полагащи грижи за деца до 3-годишна възраст; родители, които отглеждат сами детето/децата си; настойници и попечители; бременни жени след третия месец на бременността им; лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане; лица, за времето, в което полагат грижи за болен член на семейството или за болен роднина по възходяща и низходяща линия до втора степен; лица, полагащи грижи за член на семейството или за роднини по възходяща и низходяща линия до втора степен, които са с трайно увреждане и се нуждаят постоянно от чужда помощ.

Хора на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, трябва да: са навършили 65 г. възраст към момента на подаване на заявлението за включване в Програмата; да живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа; да са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома).

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите са месечен доход на член от семейството за предходен месец  равен или по-нисък от 5-кратния размер на гарантирания минимален доход, да не са регистрирани като ЕТ, да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и гледане,  да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански имот или идеални части от тях срещу заплащане през последната една година, както и да не са включени в механизма лична помощ и не ползват дейности финансирани по други финансови механизми, програми и проекти.

Продължителността на Националната програма "Предоставяне на грижи в домашна среда" е със срок на действие до 31.12.2020 г. като след оценка за изпълнението й може да се предложи продължаване срока на нейното действие.

Заявленията-декларации /Приложение № 2/ от кандидатите за осигуряване на грижа в домашна среда, се приемат в Центъра за административно обслужване на граждани /деловодство/ на ул. "Александровска" № 26, всеки работен ден от 08.30 до 17.15 часа. Документите могат да бъдат изтеглени от официалният сайт на Община Бургас или да бъдат получени в Центъра за административно обслужване на граждани на ул. "Александровска" № 26.

Освен попълненото заявление, необходими документи още са: ЕР на ТЕЛК, служебна бележка от личен лекар или друг медицински специалист, удостоверяващ че са в невъзможност от самообслужване и документ за самоличност /за справка при подаване на заявлението/.

В случаите, когато поради недостиг на финансов ресурс не могат да бъдат удовлетворени заявленията на всички потенциални потребители, отговарящи на горепосочените условия, включването в Програмата се осъществява по реда на подаването на заявленията.

След получаване на заявленията от кандидатите, Община Бургас ще ги изпрати по служебен път в Дирекция "Социално подпомагане" - Бургас, за да се определи отговаря ли конкретният кандидат на условията за включване в програмата. На кандидат-потребителите, отговарящи на критериите, общинска администрация ще извърши оценка на потребностите и ще определи броя на часовете за ползване на персонална грижа в дома, които не могат да надхвърлят 4 часа дневно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: