Приоритетно ремонтират ЖП линията Бургас-Пловдив

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
11:36 / 04.08.2011
1628
Приоритетни за ремонти железопътни участъци са тези с южните ни съседки - Турция и Гърция, които са част от европейските коридори. Така приоритетно ще бъде рехабилитирана отсечката Пловдив - Бургас, както и участъците Септември - Пловдив, разделена на три лота и Димитровград - Свиленград, също разделена на три лота. Това каза изпълнителният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев при отваряне на ценовите оферти за ремонт на жп линията Димитровград - Свиленград. "За нас те са най-съществените, за да можем да покрием необходимостите по коридорите на ЕС, които се изискват от нас. Остава ни да направим за следващия програмен период София - Септември, но тъй като там изцяло се минава по ново трасе и ще бъдат необходими много средства, но ние почти сме готови с идейната фаза на проектирането. След това вторият програмен период - 2014 г., ще работим на тази тема.

В идейна фаза са завършени проектите София - Драгоман и София - Перник - Радомир. Те също са част от Оперативна програма "Транспорт", но за следващия програмен период", обясни Ламбрев. Той уточни, че участъците в Северна България не представляват интерес в Европейския съюз, тъй като не са част от европейските коридори.
"Единият коридор, който свързва България с Гърция и Румъния е важен. Вторият коридор свързва България с Турция и Румъния и затова нашите усилия са насочени само там, за да можем да използваме средствата през първия програмен период, който приключва в края на 2013 г", посочи изпълнителният директор на НКЖИ.

Относно северните линии Ламбрев обясни, че там също се правят опити да бъдат намерени финансови средства. "В момента се водят преговори и дай Боже всичко да бъде наред, за да можем да направим втора жп линия Мездра - Горна Оряховица и отделно Русе - Варна. Това са много важни дестинации за нас", категоричен бе изпълнителният директор на НКЖИ. Той посочи, че за тях ще се търсят възможности от държавния бюджет и евентуално фондове, които са с много ниски лихви.


Виж коментарите (4)

Още по темата (37):
15.02.2023 Заради рехабилитацията на линията Пловдив-Бургас НКЖИ получи 48 имота
13.02.2023 Модернизираното жп трасе между Пловдив и Бургас ще е готово през 2024
година
28.09.2022 Изграждат 2 нови надлеза по жп линията Пловдив-Бургас
09.02.2022 Отчуждават се имоти за изграждане на пътен надлез над жп участъка Пловдив - Бургас
20.12.2021 Брутално и опасно посегателство над жп инфраструктура
28.10.2020 Скоро ще се движим със 160 км/ч по ЖП линията Пловдив - Свиленград
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).