Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Проблемите на Странджа обединиха общинска, държавна власт и бизнес
Автор: Екип Burgas24.bg 15:40 / 18.05.2016Коментари (0)1221
©
Представители на изпълнителната власт на местно и национално ниво, работодателски организации и бизнес обсъдиха актуални теми на кръгла маса "Инвестиции за устойчивото развитие на Странджа", проведена под патронажа на областния управител Вълчо Чолаков. Агрообразованието, инвестициите в растениевъдството и животновъдството в Странджа, както и съществуващата законова уредба, станаха повод на разширени дискусии.

Участниците във форума очертаха най-наболелите проблеми на региона, предимно свързани с обезлюдяването на населени места, застаряващото население, липса на образователни програми, които да развиват знания и компетентности в сферата на растениевъдството и животновъдството, липсата на чуждестранни инвеститори и достатъчно европейски програми.

За да се съживи и развие Странджанският район и най-вече структуроопределящите отрасли - земеделие, туризъм и горско стопанство, участниците във форума се обединиха около редица конкретни предложения. Според тях трябва да се създадат условия, за да се привлекат български и чужди инвеститори, които да изграждат големи, модерни и печеливши ферми. Акцентира се върху необходимостта от нормативни промени и въвеждането на нова форма за кредитиране на предприемачите в селското стопанство. Не на последно място участниците в кръглата маса заявиха, че е от основна важност средното професионално образование да бъде според потребностите на бизнеса. Това би могло да се случи с въвеждането на нови образователни подходи, които да превърнат тези специалности в желани и търсени.
"Развитието на Странджа е сред поетите ангажименти от страна на правителството. Възстановяването на стопанските дейности в този регион обаче няма как да започне без изграждането на инфраструктурата. За щастие пътят Бургас- Малко Търново, който е важен и за пътуващите до Турция е факт. Ще продължи да се работи по съпътстващата инфраструктура. Безспорно на Странджа трябва да бъде обърнато специално внимание, като се сложи акцент на демографските проблеми и съживяването на икономиката. Посоката безспорно е в насърчаването на биологичното земеделие, алтернативните форми на туризъм, социални дейности и не на последно място използване потенциала на културното наследство." - коментира зам.-областният управител Севдалина Турманова.

Присъстващите на форума заявиха ангажираност, че ще продължат да работят в посока решаване на проблеми и постигане на видими резултати, за да може Странджанският край да се възроди и превърне в притегателно място за бизнес в сферите на туризма, земеделието и горското стопанство.

Събитието се проведе по инициатива на Агро клъстер "Устойчиво разитие на Странджа", СНЦ "Черноморски институт"и СНЦ "Европейски образователен център".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Наводнения 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: