Проектът "Бургас-Александруполис" ще донесе милиарди долара приходи за България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:18 / 06.12.2010
1337
Този уикенд беше проведен първият международен конгрес "Интеграция и устойчиво развитие на Черноморския регион". По време на конгреса бяха обсъдени въпроси свързани с икономическото развитие, туризма, промишлеността и енергийните проекти в региона. Голяма част от въпросите по време на дискусиите бяха свързани с изграждането на нефтопровода "Бургас-Александруполис". За първи път на конгреса бяха представени финансовите ползи, които Република България ще има при реализиране на нефтопровода. Изпълнителният директор на проектната компания Транс-Балкан Пайплайн Владислав Емилянов сподели, че разчетите направени от международни консултанти посочват, че Бургас - Александруполис ще донесе милиарди долари приходи в дългосрочен период, а практиката показвала, че инвестицията на 1 долар при такива проекти води до увеличение на БВП до 2,5 - 3 долара.

Според Емилянов, приходите за България само от строителството на нефтопровода ще бъдат около 1,5 млрд. долара, след което за оперативните разходи, небходими за фукционирането на нефтопровода, компанията ще извърши разходи за над 1,8 млрд. долара за следващите 20 години. При представянето на бъдещите икономически ползи за България от проекта, Емилиянов обясни, че транспортирането на нефт е процес, които изисква голямо потребление на електроенергия и разходите на компанията в тази сфера ще бъдат около 1 млрд. долара за следващите 40 години. За същият период за наеми на буксири, кораби за контрол и други плавателни съдове, които ще са част от мерките за безопасност компанията ще заплати над 1 млрд. долара.


Виж коментарите (0)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Новини от Бургас:
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).