Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Проф. Мария Нейкова връчи грамота за юбилейното издание на МФФ "Атлиманска огърлица"
Автор: Иван Сотиров 13:58 / 05.06.2021Коментари (0)1494
©
Областният управител Мария Нейкова откри началото на конкурсната част от Международният фолклорен фестивал "Атлиманска огърлица“. Фестивалът, който по традиция винаги се провежда през юни, минава под патронажа на кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов.

Проф. Нейкова връчи грамота за изключителни заслуги в опазване на фолклорните традиции на народната певица Златка Ставрева, организатор на събитието и заяви, че е щастлива да види в състава на журито свои колеги – професори, доктори на науките във фолклорната област, светила в необятния свят на фолклористиката, както и любимата българска народна певица Янка Рупкина. От името на Областна администрация Бургас ще бъдат връчени плакети и грамоти на най-добре представилите се участници в крайното класиране.

"Българският фолклор е онова, което по най-естествения, красив и непосредствен начин представя страната ни пред света. Фестивалът дава възможност на традиции от всички краища на света да се срещнат на една сцена и да отправят послание за заедност. Благодаря ви за усилията, за енергията и всичко онова, което ще предадете на поколенията. Щастлива съм, че Областна администрация Бургас е част от тази магия, имате подкрепата ми.“ - каза Нейкова и подкрепи думите на кмета на Община Приморско д-р Германов, че този фестивал винаги ще се провежда на това място, защото няма друго по-хубаво, което да бъде символ на изконните традиции и извор на фолклорна памет.

Над 150 танцови клуба, вокални групи и индивидуални участници – певци и музиканти, от страната и чужбина ще излязат на сцената и ще се представят със своето фолклорно наследство до 06 юни. Танцови състави от Беларус, Република Косово и Северна Македония образуваха своеобразен мост на международното фолклорно изкуство като показаха как музиката и танците сближават и сприятеляват хората.

Гост на събитието беше министърът на културата на Република Косово Хебап Башрами.

Златка Ставрева връчи на проф. Нейкова почетен медал на фестивала и сувенири, които винаги да й напомнят за топлото й посрещане в гр. Китен.

Посещението на областният управител приключи в духа на фолклорните традиции, а именно под ритъма на автентичния тъпан и завладяващата мелодия на странджанската гайда се люшна кръшно нестинарско хоро, на което се хванаха проф. Нейкова, гости и участници на фестивала.

Събитието, което е част от Националния културен календар на страната през настоящата година отбелязва своето юбилейно десето издание.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: