Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Профилактични програми ще "борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания при бургаските деца
Автор: Екип Burgas24.bg 16:25 / 10.09.2020Коментари (0)1414
©
Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма ще бъде насочена към т. нар. "мързеливо око" сред децата в градините, а втората ще "бори" проблемите с гръбначните изкривявания и затлъстяването сред учениците. Това стана ясно на среща в Културен център "Морско казино" с общинските медицински специалисти по повод предстоящото начало на новата учебна година.

"Благодаря ви за изключителната подкрепа и съдействие по време на пандемията през пролетта, в която дейно се включихте и предотвратихте по-големи последствия. Сигурен съм, че ако стане необходимо, отново ще можем да разчитаме на вас. Гордея се с вас!", сподели пред медицинските сестри кметът Димитър Николов.

По време на срещата стана ясно, че медицинските специалисти ще получават по-високо възнаграждение за труда си. От 1 август със задна дата основната им заплата ще бъде 1000 лв., а с класовете и допълнителните бонуси заплатата ще се повиши още.

"Според мен с държавна и общинска подкрепа заплатите трябва да бъдат увеличавани, защото това е стимулиращо. Благодаря на синдикалните организации за това, че са един надежден партньор и винаги сме съумявали да намерим верните решения", допълни още градоначалникът.

Първата профилактична програма, която ще бъде въведена, е свързана с очните заболявания на деца от 3- до 6-годишна възраст в детските градини. При установени нарушения в зрението, медицинските сестри ще трябва да информират за това родителите, които да заведат детето на очен специалист.

Втората програма е насочена към учениците от 1 до 7 клас и касае гръбначните изкривявания и затлъстяването, които са характерни за тази възраст. Медицинските специалисти ще преминат обучения за разпознаване на различните видове изкривявания на гръбначния стълб. Установяването им ще става по време на антропометричните изследвания на учениците, след което ще бъдат уведомявани родителите, за да заведат детето на специалист.

Училищните медицински сестри ще бъдат обучени в различните видове гимнастика. Единият вид упражнения ще бъдат извършвани в класната стая от 1 до 4 клас по 5 минути, например в часа на класния ръководител, за да не се стигне до изкривяване на гръбначния стълб. Вторият етап ще бъде при по-големи изкривявания и преглед при специалист, детето ще бъде насочвано към физиотерапевти и кинезитерапевти за лечебна физкултура.

Подобен подход ще бъде използван и за проследяване на децата с наднормено тегло в училище. Първоначално те ще бъдат насочвани към повече спортна и физическа активност, но при по-сериозни случаи на затлъстяване родителят ще бъде уведомяван, за да отведе детето на преглед при педиатър и ендокринолог.

Община Бургас ще закупи и предостави на медицинските специалисти и нови лаптопи, които ще позволят да бъдат по-мобилни и да изготвят своевременно необходимите отчети. Освен това бяха обсъдени медицинското обслужване на децата в условията на пандемична обстановка и оборудването на здравните кабинети в детските и учебни заведения с всичко необходимо - достатъчно количество безконтактни термометри, дезинфектанти, маски и ръкавици във всеки здравен кабинет.

Едно от новите изисквания е в сайта на всяко училище да има и здравна страница, в която да се качва информация, свързана със здравето на децата и реализирането на предстоящите профилактични програми в детските градини и училищата.

Приоритет в условията на продължаващата пандемична ситуация за Община Бургас си остава здравето и безопасността на децата в детските градини и училищата. Затова задължителните мерки включват носене на лични предпазни средства от персонала в закритите помещения, задължителна дву- или трикратна дезинфекция на повърхностите и в помещенията, и проветряване.

Максимално ще се ограничи влизането на външни лица в сградите на детските градини и училищата. Ще се извършва ежедневен филтър при приема на децата в градините и училищата от медицинско и друго лице, упълномощено от директора, като преди влизане в заведението ще се измерва температурата на всяко дете, ще се проверява за червено гърло и ще се извършва дезинфекция на ръцете.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Български тенис
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: