Производител призна: Продавам хляб на цена под себестойността му
Собственикът на фирмата „Айтос хляб" Стоян Колев потвърди, че продава произведения хляб под себестойност. Той допълни, че цената на един хляб не е 40 стотинки, а 46 и 49 стотинки. „Това е нереално ниска цена, но всеки един производител, ако иска да продава на пазара трябва да се съобразява с пазарната цена, която се формира на пазара. Ние се старахме доста дълги месеци да удържим да подаваме поне на себестойност , но това не се получи, тъй като всички останали хлебопроизводители са решили, че по един или друг начин трябва да саботират пазара и да останат на пазара, само тези, които имат натрупани някакви резерви, тъй като е ясно ,че на тези цени всеки един производител би фалирал", каза Колев.
Той призна, че ако продължи да продава хляб на тези ниски цени отколкото има възможност да го дотира ще фалира. Той допълни, че не може да каже в момента за колко време има натрупан резерв, но ще го използва да се задържи на пазара и да продължи да работи с обектите с които е работил до сега. На въпрос, как ще отговори на обвиненията , че хлебопроизводители, които продават под себестойност в действителност са в сивия сектор Колев отговори, че много фирми в региона продават на ниски цени, а дали те са в сивия сектор има органи, които го установяват.
Той допълни, че такива драстично ниски цени има в София , Велико Търново и други райони в страната. Според него цената на хляба се намалява с цел да бъдат омаломощени дребните производители, към които спада и той самият. Той каза, че нещата са поставени на пазарен принцип и пазарът решава какво ще стане и не може да се въздейства силово. На въпрос дали ниската цена не рефлектира на качеството на хляба Стоян Колев апелира Регионалните инспекции в страната да направят проверки на качеството на евтините хлябове.
„Когато вече има компромис с качеството тогава има проблем, но този проблем така или иначе ще избие при производителя т.е. никой няма да му го купува този хляб, защото той е направил компромис" , допълни Колев. Той допълни, че има производители, които продават хляб на още по-ниски от него цени като 25 стотинки. Производителят обаче беше категоричен, че не винаги цената на брашното е определяща и за цената на хляба ,тъй като има производители, които са затворили цикъла и са зърнопроизводители, като него самия. По този начин работят и големи хлебопроизводители .
„Продажната цена на брашното не винаги влияе пряко на продажната цена на хляба. Съвсем нормално е да има борба между конкурентите ,но не е нормално конкурентите да рискуват здравето на хората" , каза още Стоянов.
Източник: Агенция "Фокус"