Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Прокуратурата погна поета Недялко Йорданов заради блъснат човек в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:48 / 15.11.2019Коментари (1)2627
©
По досъдебно производство, наблюдавано от Районна прокуратура – Бургас, към наказателна отговорност е привлечен поетът Недялко Йорданов. Той е обвинен в причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда на пешеходец, настъпила в резултат от пътнотранспортно произшествие, допуснато на пешеходна пътека.

Недялко Йорданов е обвинен за това, че на 26.03.2019 г., около 10.30 ч., в гр. Бургас, на кръстовището на бул. "Демокрация" и ул. "Ген. Гурко", регулирано с работеща светофарна уредба и пешеходна пътека, при управление на лек автомобил марка "Опел", модел "Зафира", нарушавайки правилата за движение – чл.120, ал.1, т.2 от ЗДвП: "Когато преминаването на пешеходците през пешеходната пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на превозното средство е длъжен след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването – да пропусне пешеходците, които все още преминават на пешеходната пътека"; чл.20, ал.1 от ЗДвП: "Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват" и ал.2: "Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението"; чл.116 от ЗДвП – "Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към ... престарелите хора"; чл.119, ал.1 от ЗДвП: "При приближаване към пешеходна пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре"; чл.119, ал.3 от ЗДвП: "Пешеходната пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци ...", и чл.54 от ППЗДвП: "Пътен знак Д17 Пешеходна пътека", като по непредпазливост допуснал пътнотранспортно произшествие с пресичащия отдясно-наляво по пешеходна пътека на зелен сигнал на светофара пешеходец К.Л., като му причинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване външния малеол на левия крак, довело до трайно затруднение на движението на левия крак за срок от около 2-3 месеца при обичаен ход на оздравителния процес – престъпление по чл.343, ал.3, пр. последно, б."А", пр. второ, вр. ал.1, б."Б", пр. второ, вр. чл.342, ал.1 от НК, вр. чл.120, ал.1, т.2, вр. чл.20, ал.1 и ал.2 , вр. чл.116, чл.119, ал.1 и ал.3 от ЗДвП, вр. чл.54 от ППЗДвП.

Обвинението е повдигнато въз основа на заключение от изготвената съдебно-автотехническа експертиза, в което е посочено, че лекият автомобил управляван от обвиняемия е извършил маневра – завиване наляво в кръстовището от ул. "Ген. Гурко“ към бул. "Демокрация“, в посока УМБАЛ Бургас, на зелен светофар, като маневрата е извършена със скорост от 20 км/ч. Пешеходецът е предприел пресичане на пътното платно отдясно наляво по пешеходната пътека по бул. "Демокрация“, движението му е извършено на зелен светофар за пешеходци. Ходът му е бил спокоен, със скорост от 3.2 км/ч. Според експерта, опасността е възникнала, когато автомобилът е навлязъл в кръстовището и водачът за пръв път е можел да го възприеме, като пресича пешеходната пътека. В този момент, пешеходецът не е попадал в опасната зона за спиране на автомобила. Според експерта, настъпилият удар е бил предотвратим.

На основание чл. 60 от НПК, спрямо Недялко Йорданов е била взета мярка за неотклонение "Подписка“. Тази мярка за неотклонение е най-леката, предвидена такава в НПК. По съществото си, тя не налага забрана обвиняемият да напуска местоживеенето си.

Обвиняемият Недялко Йорданов е дал подробни обяснения в присъствието на упълномощен от него защитник. Заявил е, че не желае материалите по разследването да му бъдат предявени. Посочил е, че иска да бъдат предявени на упълномощения от него защитник. На 31.10.2019 г. разследването е било предявено на посочения от Недялко Йорданов адвокат. Защитникът е направил искане за преквалификация на престъплението по чл.343а от НК, тъй като обвиняемият е оказал помощ на пострадалия след деянието. Това искане е било отразено в протокола за предявяване на досъдебното производство.

Воля за прекратяване на досъдебното производство е изразил и пострадалият К.И. Той е направил това на 29.10.2019 г., когато материалите от досъдебното производство са били предявени на упълномощен от него адвокат. Последният е заявил от името на доверителя си, че  няма претенции към водача и не желае да бъде водено наказателно производство срещу Недялко Йорданов, като в този смисъл не поддържа направено искане в депозирана (на 16.04.2019 г.) молба да се провежда такова наказателно производство.

Въпреки заявената воля за прекратяване на досъдебното производство, изразена от пострадалото лице и Недялко Й., Районна прокуратура – Бургас е оставила без разглеждане искането за това.

В постановление на наблюдаващия прокурор, изготвено на 04.11.2019 г., изрично е посочено, че деянието, за което е привлечен към наказателна отговорност Недялко Йорданов е извършено на пешеходна пътека. Поради тази причина, законът не позволява прекратяване на наказателното производство по искане на пострадалия.

Независимо, че поради настъпването на ПТП на пешеходна пътека, наказателното производство не би могло да бъде прекратено по искане на пострадалия, фактът че Недялко Йорданов е оказал помощ на последния след деянието, следва да се отчете единствено и само като смекчаващо вината обстоятелство.

Въпреки, че Районна прокуратура – Бургас е оставила без разглеждане искането за прекратяване на досъдебното производство, наблюдаващият прокурор е изразил воля да назначи повторна тройна съдебно-автотехническа експертиза. Това се прави изцяло в съответствие със закона, за да бъде извършено пълно, всестранно и обективно разследване, като така ще се защитят правата на пострадалото и обвиняемото лице.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: