Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Прокурор и полицейски инспектор интригуваха учениците от ПГЧЕ "Васил Левски"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:55 / 10.05.2019Коментари (0)2179
©
Неутрализирането на мобилните лаборатории за синтетични наркотици, както и разновидностите на дизайнерските дроги и влиянието им върху човешкия организъм, бяха акцентите в превантивната среща на окръжен прокурор Красимира Кателиева и инспектор Мирослав Кюмюрджиев от отдел "Криминална полиция" към ОДМВР – Бургас, проведена с ученици от 9 и 10 клас на Профилираната гимназия за чужди езици "Васил Левски".

Подрастващите проявиха искрен интерес към представяната материя, включваща видовете наркотици и опасните последици от употребата им – от полицейска гледна точка и наказателната отговорност за производството, държането, разпространението и употребата на наркотици – от гледна точка на прокуратурата. Особено внимание бе отделено на амфетамините, метамфетамините и т.нар. "друсан чай", които в последните години са сред най-актуалните дроги, въпреки огромната вреда, която нанасят на човешкия организъм.

Прокурор Красимира Кателиева наблегна на факта, че изключително голям е процентът на младежите, които след употребата на синтетични наркотици отключват психични заболявания, които ги правят опасни както за себе си, така и за околните. Думите й бяха подкрепени и от инспектор Кюмюрджиев, който сподели наблюденията си относно снижаване на възрастовата граница, както при употребяващите, така и при наркодилърите. Разгледани бяха случаи на разпространението на т.нар. "друсан чай", при който истинския чай се дообработва с различни синтетични канабоиди. По отношение производството на наркотици / най-вече метамфетамини или т.нар. "пико"/ инспектор Кюмюрджиев изрази опасенията си, че в мобилните лаборатории, неутрализирани от полицията, от нискоквалифицирани лица се добиват неясни по рода си и в повечето случаи опасни химични субстанции. Те обаче се пласират бързо, най-вече заради ниската си цена.

Учениците от Профилираната гимназия за чужди езици "Васил Левски" се интересуваха от раздвоя на случаите, в които шофьори се качват в автомобилите си след употреба на наркотици. По този повод в детайли бе разгледана наказателната отговорност, носена от подобни нарушители при причиняване на смърт или тежки телесни повреди. Не бе подмината и темата за финансовите санкции, предвидени в закона, които в последните години се увеличиха драстично.

В края на срещата подрастващите в свободен диалог дискутираха актуални въпроси, свързани с вредата от наркотиците и степента на ефективност при налагане на наказанията на дилърите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: