Прокурори на протест в Бургас: Готвят се промени, които не съответстват на Конституцията

Автор: Иван Сотиров
Коментари (1)
12:50 / 29.04.2021
2119
Прокурори, следователи и служители от целия Апелативен район – Бургас се събраха на мълчалив протест пред съдебната плата в града. Така те изразиха несъгласието си срещу готвените промени, според които ще бъдат закрити Специализираният съд и Специализираната прокуратура, предаде репортер на Burgas24.bg.

"Събрали сме се пред Съдебната палата в Бургас прокурори, следователи и служители от целия Апелативен район, за да изразим своята загриженост, несъгласие и недоволство от проведените опити да бъде уязвена независимостта на съдебната власт, в частност  на прокуратурата. Готвят се промени, които не съответстват на Конституцията на България, на решения на Конституционния съд и на основните демократични принципи на една правова държава, а именно разделение на властите. Застрашава се много сериозно върховенството на закона", това заяви административният ръководител на Апелативна прокуратура в Бургас Любомир Петров. Като най-тревожните промени той открои закриването на Специализираните съдилища, прокуратура и следствие, както и спекулациите за изваждане на  Прокуратурата от съдебната власт.

"Изразявам тревогата на всички колеги от готвените промени. На първо място те трябва да се случат след широка обществена дискусия, каквато е препоръката на Венецианската комисия, каквато дискусия не виждаме. Промените трябва да са обект и на обсъждане в професионалната общност. Това, което е смущаващо за нас е, че не се отчита рефлексията на промените върху дейността на съдилищата и прокуратурите с обща компетентност. Категорично работата им ще бъде меко казана ограничена", добави председателят на Окръжна прокуратура Бургас Георги Чинев.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).