Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Протест пред приюта за животни в кв. "Черно море"! Причината е това куче?
Автор: Иван Сотиров 16:18 / 01.10.2021Коментари (2)3291
©
Управителят на приюта за безстопанствени кучета Animal SOS-Burgas в бургаския кв. "Черно Море"  Маргарита Пеева алармира за готвен протест пред имота, в който пребивават животните, настанени в него. Причината е куче, което лица, представящи се за негови стопани, искат да си вземат обратно. Те обаче не предоставят категорични доказателства, че животното е тяхно, а самото то е открито самотно и в лошо здравословно състояние.

Ето какво написа Пеева до Burgas24.bg:

До мен достигна информация, че е  издадено разрешение за организиран протест с капацитет 30-50 души, който ще се състои на 03.10.2021 г. пред приют Animal SOS  - кв. Черно Море, гр. Бургас.

Протестът е организиран от лице на име Иван от град Варна. Мога само да предполагам, че този човек се казва Иван Стойков и претендира, че настаненото в приюта безстопанствено куче (порода Кокер Шпаньол) е негова собственост и за което твърди, че му е откраднато.

Макар организираното мероприятие да ми беше представено като мирен протест не вярвам, че това ще бъде така, защото неговият организатор още от първото ни запознанство не демонстрира мирни намерения.

 В крайна сметка какъвто и да бъде този протест самият факт, че около 50 души ще се съберат пред приют, в който са настанени над 150 безстопанствени животни, е крайно притеснителен.  Дори и да не вдигат шум или създават безредици, самото присъствие на тези хора, каквато и да е каузата им, ще представлява огромен стрес за всички тези измъчени, бити и тормозени животни, които до този момент са чувствали приют Animal SOS като свой дом, в който са защитени.

Предисторията:  

На 04.04.2021 г. в 18:30 часа с приемо-предавателен протокол ми бе предадено куче, намерено на пътя след село Старо Оряхово, Варненско. Животинчето е намерено близо до отбивката за гробищния парк, като наоколо има единствено и само гора, няма никакви жилищни или стопански сгради. С оглед защита на здравето и живота на кучето, то е прибрано от връщаш се към Бургас шофьор, защото в този участък има интензивно движение и със сигурност животното е било сериозно застрашено от прегазване.

Веднага след пристигането му в  Бургас, кучето ни бе предадено, като още в началото установихме, че животното е в занемарено състояние (със сплъстена  козина, множество кърлежи и бълхи). Процедурата съгласно действащото законодателство, прилагана стриктно и от представляваната от мен организация е да се заведе кучето при ветеринар, където да се направи преглед за идентификация за собственост, клиничен преглед и лабораторни изследвания. При този преглед се установи, че кучето няма поставен чип, което прави невъзможно и откриването на собственика му. В действителност, съгласно действащото законодателство, собственикът се легитимира като такъв с европейски паспорт, в който изрично се посочва и номера, и регистрацията на поставения чип. От изследванията се установи също така, че кучето е с дирофилариоза – изключително опасно,  животозастрашаващо заболяване, което обстоятелство доведе до незабавното назначаване и започване на лечението му. Лечение, което с радост мога да Ви споделя, че протича успешно.

На 30 април 2021 г. в приюта дойдоха трима мъже с лек автомобил варненска регистрация, които от самото начало на комуникацията ни се държаха изключително арогантно и заявиха, че единия от тях е собственик на кучето. Той се представи  като Иван и заяви, че е разбрал, че кучето е настанено в стопанисвания от фондацията ми приют, защото колата на хората намерили кучето  била снимана от камера на къщата, в близост, до която е било взето кучето (странно защото доколкото ми е известно това място е безлюдно и няма видеонаблюдение). В един момент тонът на водения помежду ни разговор ескалира и лицата започнаха да сипят закани и заплахи.  За щастие до физически сблъсък и агресия не се стигна, като в крайна сметка  лицата представиха паспорт на куче по стар образец, за който твърдяха, че е паспорта на намереното куче. Паспортът е издаден на Иван Тодоров Стойков, за куче порода кокер шпаньол на име Зара, родено на 16.09.2015 г., дълъг косъм, цвят кафяв. Описанието в паспорта, обаче, не отговаряше на възрастта и видимите белези на предаденото ми куче (сред, които и  купирана опашка). Поради тези обстоятелства и предвид липсата на поставен чип отказах да им го предам до установяване на собствеността. След като видяха, че съм категорична в позицията и не се поддавам на натиск си лицата си тръгнаха.

В последствие разбрах, че по сигнал на г-н Стойков е образувана преписка в Районна прокуратура – Варна  във връзка с което вече неколкократно съм давала обяснения.

В тази връзка на 05.05.2021 г. кучето ми беше възложено на отговорно пазене от органите на МВР. До  настоящият момент (30.09.2021 г.) от страна на Иван Стойков са налице  непрестанните опити да издейства кучето да бъде иззето от приюта и да му бъде предадено. Това се случва, както чрез законови способи, така и чрез създаване на обществено напрежение в социални мрежи и медии. Опитите на г-н Стойков засега обаче са неуспешни и  животинчето е все още в приют Animal SOS, където за него се полагат грижи и същото е пазено, като веществено доказателство по преписка № ЗМ3067/2021 г. по описа на 4-РУ гр. Варна. По този въпрос последно е налице произнасяне на Апелативна прокуратура – Варна с Постановление PRB2021112904440 от 24.08.2021 г., с което са отменени Постановления на Районна и Окръжна прокуратура – Варна с мотива, че няма как кучето да бъде предадено на Иван Стойков преди да бъдат изяснени обстоятелствата дали се касае за кражба, какво е било намерението на дееца относно "отнетото" или "намерено на нивата" куче, неговата стойност, идентичността му с липсващото куче, предназначено ли е било за извършване на стопанска дейност и т.н.

По отношение на другите опитани способи, които намирам за безкрайно отвратителни, бих искала да споделя, че  на 19.05.2021 г. беше създадена публикация в социалната мрежа Facebook от потребител с име Ина Желязкова, заедно с Иван Стойков, относно приюта в кв. Черно Море, Фондация, на която съм управител и мен самата. В нея бяха отправени редица нападки, обвинения и неверни твърдения по повод ситуация във връзка с намереното и предадено на приюта куче. В публикацията  умишлено се премълчават  всички обстоятелства, като се формира една изключително субективна история представяща мен и представляваната от мен организация, като група от хора, които се занимават с кражба на породисти кучета  и с продаването им в Германия. Всичко това несъмнено има за цел да накърни доброто име и престижа на фондацията, както и тези на човекът, който  е намерил и спасил кучето, и го донесе в приюта. Целта, лично според мен, е да се повлияе на общественото мнение и да се упражни натиск за да може кучето да бъде предадено на тези хора, въпреки че, подчертавам, собствеността им  и грижите, които са полагали за животното са с твърде неясен статут, който предстои да бъде установен от ресорните органи.

Тази публикация почти моментално породи голям отзвук от негативни реакции, мнения и дори призиви към физическа саморазправа и агресия спрямо мен и приют Animal SOS – Бургас. Авторите на публикацията постоянно подстрекаваха участниците в нея и създаваха усещането за това, че едва ли не се борят с престъпна организация – в мое лице и в лицето на Фондация "Анимал Ес О Ес-2012".

Поради все по-нарастващото напрежение аз от своя страна публикувах опровержение във Фейсбук профила на приют Animal SOS – Бургас, в което разясних и дадох някаква яснота около действителния развой на събитията (доколкото  с публикуваната от мен информация няма да попреча на разследващите органи).

Това почти веднага доведе до редица, коментари, сред които и много нападки от страна на Ина Желязкова и нейни съмишленици.

На практика тези две публикации доведоха до обществен отзвук съдържащ над 1 400 коментара, сред които такива, които недвусмислено подтикват към самоуправство и агресия спрямо мен, Фондация "Анимал Ес О Ес-2012" и момчето открило кучето.

  В тази връзка  сезирах, ресорните органи като преди броени дни получих Постановление на Районна Прокуратура - Бургас, съгласно което въпреки, че има достатъчно данни за извършено престъпление от частен характер следва да подам тъжба до съда, поради което и прокуратурата прекратява образуваното пред нея производство.

Бих искала да споделя с Вас, моето огромно разочарование и учудване от реакцията на тези хора и решението им по всякакъв възможен начин, включително чрез насрочения за 03.10.2021 г. протест, да се противопоставят на спазването на законите в Република България. Наистина е непонятно за мен, също така, защо те полагат неистови усилия да накърнят доброто име на Анимал СОС и да упражняват натиск срещу фондацията само и само за да им бъде предадено кучето, но нито един от тях не се заинтересува дори за момент как е то и дали е добре. Уверявам Ви , че бяха запознати с деликатното му здравословно състояние още от първата ни среща с тях.  Наистина ми се струва, че всички техни усилия са свързани по-скоро с извличането на полза, отколкото със загриженост и любов.

Единственият интерес на Фондация Анимал СОС е кучето да бъде здраво и да се полагат съответните грижи за него. Уверявам Ви, когато е налице каквото и да окончателно произнасяне от страна на ресорните власти ние ще съдействаме на държавните органи за неговото изпълнение, съгласно правилата и разпоредбите на действащото законодателство. Няма обаче да се подадем на каквато и да е форма на натиск, защото вярваме, че годините, в които страхът определяше решенията на хората са отдавна отминали. 

Действията ни към този момент са продиктувани от единствено и само от  желанието ни да запазим живота и здравето на повереното ни куче и по никакъв начин нямат за цел да пречим на разследването, още повече, че кучето е отглеждано в приюта, който е известен на органите и може да се провери във всеки момент.

 До окончателното изясняване на фактическата обстановка по преписката, както и до окончателно приключване на обжалването на постановленията на прокуратурата, няма как да предадем кучето на лице, което не може да се легитимира като негов собственик, само и единствено защото използва всички способи и форми на натиск да убеди обществеността, че е такъв. Целта на нашата фондация не е възможно най-бързо  да се отървем от всяко животинче, което ни бъде поверено, а да се погрижим за неговите живот, сигурност и здраве.

Ние спазваме законите на Република България и Европейският съюз. За нас бедните душици, за които се грижим, не са неодушевени предмети. Приют "Анимал ЕС О ЕС - Бургас не е "Бюро Изгубени и намерени вещи". Не можем просто да хвърлим кучето в ръцете на всеки човек, който твърди, че е негово.

Призванието, на което  АЗ съм посветила живота си, не е да стопанисвам оказион за вещи втора ръка. Мисията на живота ми от 22 години насам е да спасявам животни в беда – изхвърлени, малтретирани, страдащи! Който иска - да ме съди за това. Повярвайте, след публикациите в социалните мрежи, за които по-горе споменах,  много хора го направиха.

 Фактите

Факт е, че кучето не е "продадено в Германия", както много хора се опитваха да внушават !  Факт е, че не е използвано за трупането на каквито и да е дивиденти, а в момента грижите за него ни носят само единствено разходи, които с радост правим, знаейки че то е по-добре.

Факт е,  че съгласно представения ми от Иван Стойков паспорт кучето, посочено в него, не е ваксинирано от 2015 г., няма задължителните по ЗВМД редовни ваксини и обезпаразитявания, т.е. не е водено редовно на лекар. В паспорта не е отбелязано, че кучето е с купирана опашка, от което следва, че кучето, описано в този паспорт, е с цяла опашка.

Факт е, че кокерът , предаден в приюта на 04.04.2021г. е с купирана опашка.

В този смисъл Иван Стойков не може да докаже, че намереното на пътя и предадено в приюта куче , е негово , нито може да докаже ,че е добър стопанин по смисъла на Закона.

Факт е ,че кучето е в приют Аnimal SOS-Burgas и ще продължи да бъде там, докато не бъде предадено на компетентните органи при влизането в сила на постановление на прокуратурата или решение на съда.

Факт е, че през дългогодишната му  история, призванието на приюта "АНИМАЛ ЕС О ЕС-Бургас" и на неговите членове и приятели винаги е била да помагат на животни лишени от грижа или подложени на тормоз. И настина е грозно някой да се опитва едва ли не да представи многобройните усилия на приюта и всички нас като престъпна дейност с цел материална облага. Това е жестока подигравка с всички грижи за хилядите животни - изоставени, измъчени, болни, бити, премазани и унижавани от хората душички. С техният и с моят живот.

Тези, които ни познават, знаят, че няма да се предадем и че ще преглътнем всяка жлъч в името на това кучето да е добре и здраво.

Тези, които не ни познават  ще помоля  да се запознаете с всички гледни точки преди да прецените, коя е правата страна и на коя страна на този протест ще застанете .

Аз вярвам в правосъдната система в България и считам че органите на Полицията и Прокуратурата ще постъпят правилно в създадената ситуация и ще съобразя изцяло с това.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.10.2021 г.
0
 
 
Тези (ако кучето въобще е тяхно) са трюфелдии. Кучето затова не е регистрирано и ваксинирано. Карат горките животни в дъжд и сняг да търсят трюфели, отнасят се с тях като с парцали и правят диви пари. И БАБХ и НАП и Ченгетата си затварят очите за цялата схема. Мазната мафия.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Издирват Пепи Еврото
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: