Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Проверяват личен лекар от Бургас за източване на касата с фалшиви диагнози
Автор: Екип Burgas24.bg 16:12 / 23.09.2023Коментари (0)13089
© БТВ
Прокуратурата проверява личен лекар след сигнал за източване на здравната каса. Той е подаден от пациент, който с изненада разбира, че е с две заболявания, които той няма. Заради тях е преглеждан многократно - на документи, а касата е платила затова.

Случаят е от Бургас. Как се е стигнало до тук? Мъжът проверява електронното си здравно досие и така разбира, че има две заболявания, заради които, лекарят е извършвал т.нар. "диспансерен преглед“ многократно. Проверката на касата вече приключи и установи нарушения, заради които санкционира лекаря.

В края на миналата година на дъщерята на Костадин трябвало да се постави задължителна ваксина. Личната лекарка обаче така и не ги извикала. През юли те я сменят с друго джипи. Новият лекар иска да постави ваксината, но след проверка в системата вижда, че "на документи“ това вече е направено.

"Оказа се, че тази ваксина, която трябва да се постави, вече е поставена и в системата на здравната каса е отбелязано, че е поставена, макар, че ние не сме я поставили“, обясни Костадин Караманлиев.

Костадин подава сигнал в РЗИ. Пред тях бившата лична лекарка на семейството обяснява, че е допуснала техническа грешка. Данните в системата са коригирани и детето е ваксинирано.

Бащата решава да провери собственото си здравно досие. С изненада разбира, че същата лекарка, в продължение на две години, го е преглеждала по две диагнози - хипертонично сърце и последици от неуточнени мозъчносъдови болести.

"Шокирах се, естествено, как така - аз не съм ходил на нито едно изследване за сърце, не ми е мерила кръвното, а тя изведнъж ме е лекувала от странни болести, които за първи път чувам“, обяснява Костадин Караманлиев.

Здравната каса е платила за 10 прегледа по двете диагнози - или общо 175 лева. Но след проверката установява, че в кабинета на лекарката липсва документация, която да доказва, че прегледи реално е имало.

"Няма издаден екземпляр от амбулаторния лист с подпис от лицето и то да бъде уведомено за тази диспансеризация“, обяснява Нели Апостолова, зам.-директор на РЗОК- Бургас.

Лекарят е д-р Кремена Желева. Екипът на bTV я намира в кабинета ѝ в края на работния ден.

"Имало е прегледи, имало е всичко, право на пациента е да казва каквото иска. Не, нямам (документи за тези прегледи – б.р.). Просто са се загубили, защото имаше ремонт в поликлиниката“, обяснява личната лекарка.

"Аз не съм бил викан, не съм лекуван, единствено за две години съм бил болен от COVID-19 и от грип - единствено тогава съм ходил в кабинета ѝ“, твърди обаче Костадин.

 

Касата санкционирала д-р Желева с 800 лева. И си иска парите, платени за прегледите, обратно. А Районната прокуратура в Бургас установява данни за извършено престъпление от общ характер.

"В хода на проверката са извършени множество действия, снети са сведения от  лицата, освен това е приложена и медицинска документация“, обяснява Зорница Щърбева, прокурор и говорител на Районна прокуратура – Бургас.

Случаят е изпратен по компетентност на Окръжната прокуратура. От там са разпоредили допълнителни проверки, които да покажат дали има и други пациенти на лекарката в тази ситуация и какви са реалните щети за бюджета.

Казусът не е изключение. bTV поиска данни от здравната каса за установените случаи на заплатена дейност, която реално не е извършена.

От 2021 г. до средата на 2023 г. в болниците тези случаи са 63, като са източени малко над 140 000 лева. За част от тях има издадени писмени покани за връщане на пари, за друга - се чака решение на съда. Има и 11 заповеди за частично прекратяване на договора с касата, повечето са обжалвани и също се чака решение на съда.

Всеки може да провери здравното си досие и да види дали няма злоупотреба с данните му. Проверката се прави с код или електронен подпис в системата на касата или в Националната здравноинформационна система.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: