Проверяват производителите на масло в Бургаско, нямало нарушения

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:58 / 02.10.2014
1611
"До този момент не е постъпил сигнал за нарушения на качеството на маслото, произвеждано в областта, както и комисията, която съм назначил за проверка, не е констатирала такова!", каза днес за Burgas24.bg - д-р Пачев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас. От вчера специалисти от дирекцията обхождат и проверяват всички фирми в областта, в чиято дейност влиза и производството на масло.

Проблемът се раздуха преди дни, когато Българската национална асоциация "Активни потребители", след направено изследване, обхващащо 15 популярни марки масло, обяви, че производители влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на закона. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.

Обект на проучването са били търговските марки: полско масло "Mlekovita", Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест", Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест", Alpenbutter "Meggle", Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.

При четири от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика, посочват от асоциацията. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига 75 процента. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента.

След този случай Българската агенция по безопасност на храните в цялата страна започна проверка на кравето масло.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ
Пиян към продавачка: Защо не вземеш да ми врътнеш една… Какво пос...
Станимир Апостолов, зам.-кмет на Бургас открива конференцията Dig...
Бургазлии се възмутиха от състоянието на детска площадка в център...
Скръбна вест: Почина уважаван бургаски лекар
Випуск 2024 на ППМГ отпразнува завършването си с интересен спекта...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).