Пълна промяна за Альоша, скоро ще го видим "подмладен"

Автор: Иван Сотиров
Коментари (7)
15:12 / 10.04.2019
4180
Започна реставрацията на изградения в началото на 50-те години паметник на Альоша. Районът около огромния монумент е блокиран, на място има специализирана техника и не се знае още колко дни достъпът до него ще бъде отцепен.

От Община Бургас съобщиха за Burgas24.bg, че в момента се запълват пукнатини със специална техника, използваща бронз, от материала, от който е изработена и фигурата. На постамента ще бъде положена хидроизолация. На местата, в които е впръскан новият бронз, ще се положи покритие, за да не си личат "белезите" от ремонта. Финансирането е от "Лукойл", а Общината контролира изпълнението. Кога ще приключат ремонтните работи зависи само от метеорологичната обстановка.

Burgas24.bg припомня, че през януари експертна комисия извърши технически оглед на паметника, за да установи какво е неговото състояние. Това стана след постъпили сигнали на граждани, че по монумента и бронзовата статуя са се появили пукнатини и компрометирани участъци.

Експертите тогава установиха, че по бронзовата статуя има множество пукнатини, които са се образували през годините, но паметникът не е опасен.

Паметникът "Альоша" е построен през 1952 - 1953 година. Негови автори са архитект Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова. Композицията се състои от 18-метров гранитен монумент с бронзови релефи.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).