Първи случай на СПИН за тази година в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:42 / 26.01.2016
777
Първи случай на ХИВ/СПИН за тази година е регистриран в Бургаско. Това сочи справка на сайта на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Бургас за миналата седмица.

За периода 18.01. - 22.01.2016г. в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) са се изследвали 16 лица. Заразата с вируса, причиняващ болестта става по полов път чрез вагинален, анален или орален секс, ако не се ползва презерватив; По кръвен път при преливане на заразена кръв, ползване на общи игли, спринцовки или други прибори при манипулации, например, за татуиране, пробиване на уши, пиърсинг; от заразена майка на дете по време на бременност, раждане или кърмене.

Ако сме се заразили с ХИВ, нямаме оплаквания и не знаем, че сме инфектирани, можем да заразим партньора си с вируса при полов контакт или други хора в ситуации на използване на общи игли, спринцовки или други прибори при манипулации. Не можем да се заразим при ръкостискане, прегръдка, кашляне, кихане, масаж, ползване на общи дрехи, обща тоалетна, общ басейн, общи прибори за хранене, ухапване от насекоми. Кръвният тест е единственият начин за установяване на вирусоносителство. Положителен тест за ХИВ означава, че имаме антитела за ХИВ и със сигурност сме се заразили с вируса. Отрицателен тест за ХИВ означава, че тестът не е намерил антитела срещу вируса. Изследването за вирусоносителство в кабинета е само за лична информация.
За миналата година общо осем случая на заразени с болестта бяха регистрирани.

Има леко увеличение на болните от ОРЗ за миналата седмица. За периода от 18 до 24 януари те са 284. Увеличението е с 36 души.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Човек сложи край на живота си, скачайки от Моста в Бургас
От НАП Бургас се похвалиха
Над 11 000 души ще се включат в шествието за 24 май в Бургас
На 24 май в Бургас паркираме безплатно в синята и зелената зона
Много важна новина за шофьорите в Бургас!
Доставиха в Бургаско 13 машини за гласуване с инсталирана демо ве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).