Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Първи стъпки към създаване на структура на Европейския институт за иновации и технологии в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:09 / 16.05.2019Коментари (0)1642
©
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, Джуниър Ачийвмънт България, Индустриален и логистичен парк - Бургас и Индустриален клъстер "Електромобили" /ИКЕМ/ официално обединиха своите сили, подписвайки четиристранен рамков договор за сътрудничество в Бургас.

Страните ще работят за създаване на структура на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) - Общност на знания и иновации към EIT "Градска мобилност" - в Бургас. Това е крачка към осигуряването на дългосрочна конкурентноспособност в региона чрез фокус върху високите технологии, научните изследвания и тяхната пазарна комерсиализация в сфера, избрана от Община Бургас като стратегическа за бъдещо развитие.

Съвместната дейност на четирите страни ще се състои в Изграждане на т.нар "Триъгълник на знанието" - бизнес, образователни организации и местна власт, който да създаде необходимата среда за Общност на знания и иновации; Създаване на академична среда чрез подпомагане на обучението на ученици и студенти в областта на предприемачеството и електрическата мобилност; Повишаване стойността на градските пространства за качеството на живот чрез преоформяне на мобилността.

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е независим орган на ЕС, който укрепва способността на Европа за иновации. Той има важна роля за постигане целите на ЕС за създаване на устойчив икономически растеж и работни места, като дава възможност на предприемачите и създателите на иновации да превърнат най-добрите си идеи в продукти и услуги за Европа. EIT насърчава предприемаческия талант и подкрепя нови идеи на водещи предприятия, университети и научноизследователски центрове.

Най-новото формирование на EIT за градска мобилност представлява консорциум от 48 партньори от 15 държави, включително BMW Group, Чешки технически университет, град Копенхаген, TomTom, Будапещенски университет по технологии и икономика, Автомобилен технологичен център на Галисия, Siemens и др. EIT "Градска мобилност" е посветена на ускорените решения, които подобряват колективно използване на градските пространства, като същевременно осигуряват достъпна, удобна, безопасна, ефективна, устойчива и достъпна мултимодална мобилност.

"Щастливи сме да участваме в обединение на активни и действащи хора, които имат стратегическа визия за развитие на региона си. Джуниър Ачийвмънт ще допринесе с експертизата си в обучението по предприемачество и изграждането на предприемаческа култура и иновативно бизнес мислене", сподели Вера Петканчин, главен оперативен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

Стамен Стамов, изпълнителен директор на Индустриален и логистичен парк - Бургас, отбеляза: "Ползите за Бургас ще се изразят във финансиране на научноизследователски проекти, достъп до най-новите изследвания в областта от партньорската мрежа, насърчаване и развитие на водещите отрасли на икономиката на град Бургас. В дългосрочен план това ще доведе до развитие и утвърждаване на предприемаческата екосистема в града."

Вече започна съвместната работа между Джуниър Ачийвмънт България, ИКЕМ и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" по въвеждане на курсове по предприемачество и лични финанси, разработени от Джуниър Ачийвмънт, и на магистърска програма по електрическа мобилност с подкрепата на ИКЕМ.

"Виждаме ясна възможност за нас като университет да станем по-иновативни и да отговорим на новите тенденции и очаквания както на студентите, така и на работодателите, чрез развиване и интегриране на нови учебни програми", заяви проф. Магдалена Миткова, ректор на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас.

Илия Левков, председател на УС на ИКЕМ, подчерта, че "чрез Секторния съвет за електрическа мобилност към МОН, ИКЕМ ще подпомага процеса по интегриране на образователни програми по електрическа мобилност, енергийна и киберсигурност, чрез разработка на учебно съдържание и образователни модели".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: