Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Първият ферибот от Бургас за Поти тръгва утре
Автор: Екип Burgas24.bg 10:55 / 14.08.2014Коментари (0)1186
© Burgas24.bg
Първият ферибот от Бургас за грузинското пристанище в Поти тръгва този петък. Корабът "Дружба" ще вози както пътници, така и товари, като може да се превозват над 200 контейнера, 110 големи камиона, 90 леки автомобила и около 400 пасажери. Проектът е част от бизнеса на Цветелина Бориславова.

Ро-ро линията ще има курс един път седмично, всеки петък, като започва първоначално с превози Бургас - Поти. След месец се очаква да се добави и спиране в Новоросийск, където в момента текат преговорите за намиране на местен агент. В Поти местен партньор вече има, като той е собственикът на терминала, на който ще акостира кораба. В бъдеще плановете са в линията да се включи и Иличовск, като мощността на кораба позволява разстоянието Бургас - Поти - Новоросийск - Иличовск - Бургас да се минава за седмица. Според сайта на компанията PB Management цената за най-големите тежкотоварни камиони е 1590 евро в посока София - Поти. За лек автомобил таксата е 290 евро, а за пътник - 100 евро с включена храна на борда.

Пред "Капитал Daily" Цветелина Бориславова каза, че проектът е дългосрочен и с големи ползи за развитието на страната като логистичен център в тази част на континента. Или това е директен коридор между Европа и Азия, даващ възможност да се избягват критични за преминаване зони. Едновременно с това превозвачите ще могат да ползват и допълнителните плюсове на комбинираните превози като по-малкия разход за гориво, възможност за почивка на водачите и т.н.

Пътят към затварянето на кръга

Фериботът на практика допълва част от досегашните бизнес дейности на Бориславова. Част от портфолиото на инвестиционния й фонд CSIF (СИЕСАЙЕФ) е една от най-големите спедиторски компании на пазара в България "Деспред", която извършва спедиторски, митнически, складови, транспортни и съпътстващи ги услуги за Европа, Азия, бившите съветски републики и България.

През есента на миналата година Бориславова придоби пристанището в североизточната част на Бургаския залив (бившето пристанище "Океански риболов"), хладилна база и рибопреработвателно предприятие в района на Рибното пристанище в Бургас. През тази година фондът закупи още едно пристанище, част от "Черноморски риболов Бургас", намиращо се в съседство с първото, за нуждите на фериботните превози. На интернет страницата на продавача - "Черноморски риболов Бургас", е посочено, че е наследник на дейността на бившето държавно обединение "Рибна промишленост" в Бургас, основано през 1952 г.

Сега на двете пристанища се обработват всякакви товари без химически и нефтопродукти. Инвестицията до момента в двата терминала и в луксозния плавателен съд надхвърля 50 млн. евро по думите на Цветелина Бориславова. "Има синергия в рамките на холдинга, между пристанищни терминали, фериботна линия и спедитора", коментира тя.

Втори опит

Ползите за транспорта като цяло също не са за подценяване, като пазарът ще покаже доколко успешно ще се развие линията. Въпреки че в началото поддържането на една редовна линия крие рискове, ритмичността на превозите дава възможност на спедитори и превозвачи да правят по-добро планиране на превозите си. Ро-ро линията Бургас - Поти - Новоросийск - Бургас бе пусната през 1996 г., като разполагаше с три кораба. Интересът към нея беше заради товарите, които идваха от Грузия и Русия през Бургас към Европа. Оператор на линията бе СОМАТ, но впоследствие тя бе закрита.

Въпреки този спорен опит от миналото сега по думите на Бориславова заявки и интерес към линията вече има. "За Гърция и Южна Европа сме много интересни, интерес има и от турска страна", коментира тя.

Източник: в.Капитал









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български тенис
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Актрисата Виолета Донева е била открита мъртва в апартамента си
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: