Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Първият международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима" предстои в Бургас
Автор: ИА Фокус 17:28 / 21.03.2023Коментари (0)1176
©
От 4 до 9 юли т.г. предстои едно значимо събитие в град Бургас, което ще бъде акцент в лятната културна програма на крайморския град – първият международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима“, съобщиха от Бургаската опера. Той ще бъде осъществен от Международна балетна асоциация "Сара-Нора Прима", съвместно с Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Конкурсът ще бъде само за професионалисти – ученици от балетни училища, артисти от балетни трупи и ще се състои на сцената на Бургаската опера. 

"Очаква се престижният форум да привлече много участници от различни държави, както и многобройна публика – не само поради факта, че ще бъде първи по рода си в Бургас, а и заради изключително високото ниво на идеен проект, мениджмънт, присъствие на световни имена в журито, както и на логистика и организация. Конкурсът ще се проведе със съдействието на Министерството на културата на Република България", посочват от културната институция. 

Конкурсът е на името на известната българска прима и дългогодишен директор на балета в Софийската опера Сара-Нора Кръстева.

От 1 до 9 юли т.г., също в сградата на Държавна опера – Бургас, като съпътстваща програма, ще се проведе и Балетна академия SARA-NORA MASTER, която включва майсторски класове, репертоар, съвременни техники и характерни танци за всички желаещи без ограничение за образование и подготовка.

"Целта на конкурса е да подпомага професионалните балетни кадри и тяхното бъдещо развитие. За целта към събитието има и балетна академия с майсторски класове, водени от безспорни имена от световната балетна сцена – за всички желаещи без ограничения“, уточнява примата Сара-Нора Кръстева.

Международно жури ще оценява и награждава лауреатите. Наградите, освен парични, ще бъдат и под формата на гастроли в различни балетни театри, едногодишни договори, участия в други конкурси, специализации, както и обучение в световно признати институти.

Международният конкурс "Сара-Нора Прима“ ще бъде ежегоден, като за първото му издание асоциацията има подкрепата на Община Бургас. Патрон на Първия международен балетен конкурс ще бъде кметът на града Димитър Николов. Авторитетното международно жури на балетния форум ще бъде в състав: Сара-Нора Кръстева, примабалерина и дългогодишен директор на балетния състав на Софийската опера и балет; Мария Володина, директор на Руското училище за изкуства "Гранд балет“, солист на Държавния академичен Болшой театър на Русия; Грегор Хатала – хореограф за Виенската народна опера, на фестивала Сполето, музикалния фестивал в Истанбул, както и "Концерт в лятната нощ 2011 & 2012“ на Виенския филхармоничен оркестър съответно с Валери Гергиев и Густаво Дудамел. Дълги години е гост-преподавател в различни трупи и балетни академии и член на журито в танцови конкурси по света; Фреди Франдзути, италиански хореограф, сред най-известните и ценени в Италия и в чужбина, гост на различни компании с международен престиж; Константни Костюков, хореограф, премиер-балетист в театрите на Киев и Белград; Никола Хаджитанев – премиер-балетист на Софийската опера и балет; Кайе Кьоб – бивш директор на Естонския балет, ръководител на балета в Училището за музика и балет в Талин, активен балетен преподавател; проф. д-р Мария/ Маша Илиева – дългогодишна примабалерина, хореограф, балетен педагог в Балетна школа "Маша Илиева“; Марта Петкова – художествен ръководител на балета към Софийската опера и балет, примабалерина; Ана Павович, художествен директор на балета на Народния театър в Белград. Състезателните ще бъдат оценявани по 20-бална система.

В конкурса артист-балетистите ще се състезават в три възрастови категории: Група А/ 9-12 г./, Група В /13-16 г./, Група С /17-26 г./ Максималният брой кандидати, които ще бъдат допуснати за участие в конкурса, е общо 150 балерини и балетисти. След получаване на документите на 150-я кандидат, ще бъде преустановено приемането на документи, уточняват организаторите.

В Първия международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима“ е предвиден богат награден фонд: в Група А – плакет, диплом и поощрителни награди за категорията; Група В – първа награда /жени и мъже/ - по 2000 лв., втора награда /жени и мъже/ - по 1500 лв., трета награда /жени и мъже/ - по 1000 лв.; Група C - първа награда /жени и мъже/ - по 3000 лв. и участие в цял спектакъл с балет и оркестър на Държавна оперa –Бургас на открита лятна сцена Бургас през 2024 г., както и в заключителен гала концерт на второто издание на конкурса "Сара-Нора Прима“; втора награда /жени и мъже/ - 2000 лв.; трета награда /жени и мъже/ - 1500 лв.

Предвидена е и награда за най-добре класирал се участник от гр. Бургас на стойност 1000 лв. Ще бъдат връчени и две награди на Държавна опера - Бургас за едногодишен договор в балетната трупа, както и две награди на Софийска опера и балет – участие в спектакъл на балета или едногодишен договор.

Ще бъдат раздадени и следните престижни награди: два приза от Вalleto del Sud – едногодишен договор и договор за гастрол, грант за международния балетен конкурс във Виена, договор в Националния театър на Белград /Сърбия/, за участие в балетен спектакъл или годишен договор, едногодишен договор и гастрол в Сръбския народен театър в Нови Сад; награда за най-красив костюм на стойност 500 лв., награда на името на примабалерината Милена Симеонова – за най-артистичен участник на стойност 1000 лв.; стипендия за обучение в лицензирано професионално Руско училище по изкуства на "Мария Володина“ към Болшой театър - GRAND BALLET /само за групи А и В/; награди от Балкански алианс - участие в Международен балетен конкурс на Илья Кузнецов, премиер на Мариински театър и др.

Важно за кандидатите в Първия международен балетен конкурс "Сара- Нора Прима“: подробна информация за записване в конкурсната програма и правилата на конкурса се съдържат в официалния сайт на "Сара-Нора Прима“. Регистрацията е до 30 април т.г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: