Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Първото у нас хоро на високи токчета се извива днес във Варна, ще има и в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:32 / 24.06.2023Коментари (0)998
© Facebook
Дами от цялата страна се обединяват и подемат кампания срещу домашното насилие. За БТА основателят на Мрежата за женско предприемачество "Бизнес на високи токчета“ Ива Владимирова разказа, че борбата с насилието над жени става тяхна кауза и ще бъдат реализирани серия инициативи в различни градове в страната. Началото на кампанията стартира от Варна с провеждането на кръгла маса, а довечера на входа на Морската градина ще се извие първото у нас хоро на високи токчета, на което дамите ще тропнат в знак на подкрепа към своите посестрими, подложени но тормоз в домовете си.

Нужна е промяна в отношението на обществото към проблема с домашното насилие, коментира Дани Кънева, председател на варненския дамски клуб "Бизнес на високи токчета“. Според нея особено внимание трябва да се обърне на децата, защото, излизайки от семейна среда, в която виждат ненормални неща, те пренасят модела и в собствения си живот. Целта на нашата кампания е да акцентираме върху проблема с домашното насилие, да заявим ясно, че той съществува и да настояваме за неговото решение, посочи Кънева.

Председателят на клуба "Младите дами в бизнеса“ към мрежата психологът Емона Карагьозова подчерта, че обществото сме всички ние, наша е задачата и отговорността да се опълчим на насилниците, а не само да обвиняваме държавата и политиците. Според нея е нужно да се започне с промяна в образователната система и още от детската градина да се говори за домашното насилие, за да осъзнават децата, че това е нещо грешно и неправилно, дори в домовете си да са свидетели на различен модел на отношения. Ако с тях не се говори, когато пораснат, ще приемат ненормалното за нормално, обясни Карагьозова.

Всички заедно трябва да настояваме за промени в законодателството, коментира още Владимирова. Дамите подчертаха, че за да се случат нещата, трябва обществен натиск. Според тях трябва да се обърне внимание на това, че ограничителните заповеди насилниците да не приближават жертвите си на практика често са фиктивни. Дамите подчертаха, че в законодателството все още изобщо отсъстват наказания за електронен тормоз. В социалните мрежи няма никаква цедка, няма ограничения, а ако някой е направил по-лични снимки на партньора си и след раздялата ги пусне свободно, животът на жертвата е приключен, посочи Карагьозова. Това е страшен тормоз и не са застрашени само жените, а всички, посочиха дамите. Владимирова допълни, че самата тя е ставала жертва с хакнат профил, в мрежата има и други потърпевши, но никой нищо не е направил, за да им помогне.

С кампанията си дамите искат да помогнат на жените, жертви на домашно насилие, да преодолеят срама и страха си и да потърсят помощ. Всъщност, страшното е, че много често точно жертвата е осъждана – от приятелите, близките, обществото, тя става виновна без вина, каза Кънева. Карагьозова допълни, че жените не бива да се срамуват, а да бъдат силни, да се освободят от насилието в живота си, защото ако търпят, правят потърпевши и децата си. 

Ние не сме някаква женска секта, с усмивка посочиха дамите. Психологът Стела Ангелова подчерта, че в мрежата няма войнстващи феминистки и кариеристки. Да, ние сме домакини, майки, но и личности, които се развиват, посочи Ангелова и подчерта, че всяка жена трябва да намери сили и да търси своя път, а не да бъде жертва.

Затова ще тропаме високо и силно, за да ни чуят навсякъде, и в големите градове, и в малките населени места, казаха дамите. Те подчертаха, че редом с тях има и мъже, които подкрепят каузата им срещу домашното насилие. Започваме във Варна, после ще тропнем и в София, в Бургас, в Пловдив, хорото ще продължи с положително настроение и послания, за да "заразим“ колкото може повече българи и да се изправим заедно срещу насилието, обобщиха дамите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: