Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Пуснаха единия подкупен служител на ИАРА у дома, родило му се дете
Автор: Иван Сотиров 16:49 / 19.03.2020Коментари (0)1630
©
Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Бургас съд в частта, с която спрямо В.А. е взета постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът измени определението в частта, с която спрямо Х. З. е взета мярка за неотклонение задържане под стража, като взе спрямо него мярка за неотклонение домашен арест.

В.А. и Х.З са обвинени, че като длъжностни лица – специалисти в сектор "Рибарство и контрол“ гр. Бургас в съучастие като съизвършители, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, са поискали и приели парична сума в размер на 1000 лв., която не им се следва, за да не извършат действия по служба - да не осъществят контролните си функции спрямо две лица, извършвали неправомерен риболов. Наказанието на това престъпление е от три до десет години лишаване от свобода, както и глоба и лишаване от права.

В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура предложи на обвиняемите да бъде наложена по-лека мярка.

В настоящото съдебно производство съдът решава въпроси, които са съществено различни от тези, които следва да обсъжда при постановяване на присъдата. Ето защо, данните от свидетелски показания, включително такива дадени пред съдия и данните от протоколите за извършени в условията на неотложност процесуални действия по претърсване и изземване на банкноти, преценени в съвкупност с приложените фотоалбуми и документи от трудовите досиета на обвиняемите,на този ранен етап от разследването са достатъчни за обосноваване на предположение за авторство на деянието. По делото изобилстват данни за многократно предлагани от обвиняемите корупционни схеми на свидетелите, което дава основание да се приеме, че е налице реална опасност от извършване на престъпление, се казва в определението на Апелативен съд – Бургас.

Представените днес пред съда копия на медицински документи – епикризи за здравословното състояние на родителите на В.А. действително установяват, че страдат от хронични заболявания, но съдебният състав е приел, че те не са в обективна невъзможност да се грижат да себе си и не са неподвижни. Поради това въззивният съд е намерил, че обжалваното определение спрямо В.А. следва да бъде потвърдено.

В открито заседание съдът изслуша  и обясненията на обвиняемия Х.З. относно семейното му положение след раждане на второто му дете.  Видно е от служебно изисканите справки от Национална база данни "Население“, че обвиняемият има малолетен син и дете родено на 17.03.2020 г. т.е. преди два дни.  Следователно към момента съпругата му не може пълноценно да се грижи за двете деца. Още повече, че съгласно представените пред въззивния съд нови писмени доказателства същата продължава да е в болнично заведение като родилка."Не може да се приеме за уместно семейството да бъде подпомагано от родителите на съпрузите, тъй като видно от данните в справките от НБДН четиримата са на възраст над 60 години т.е. в рисковата група в контекста на  обявеното в страната извънредно положение като превенция срещу разпространението на COVID-19 и опасността за разпространение на заразата и леталитет предимно сред възрастни хора.“ – посочват апелативните съдии и допълват, че обжалваното определение следва да бъде изменено в частта, с която на Х.З. е взета мярка за неотклонение задържане под стража, като вместо това бъде определена мярка за неотклонение домашен арест.

Съдът разпореди електронно наблюдение на обвиняемия Х.З., относно наложената мярка за неотклонение "домашен арест“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.



Още по темата: общо новини по темата: 5
28.04.2020 »
13.03.2020 »
12.03.2020 »
11.03.2020 »
10.03.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: