Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Пуснаха под гаранция Николай, разбил главата на собствения си баща с чук в "Долно Езерово"
Автор: Иван Сотиров 15:40 / 08.04.2020Коментари (1)2109
© Burgas24.bg
Окръжен съд – Бургас измени взетата спрямо Николай В. мярка за неотклонение от задържане под стража в гаранция в размер на 3 хил. лв. Съдебната инстанция взе първоначално най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия, с Определение от 22.01.2020 г.

Николай В. е привлечен в качество на обвиняем за престъпление по чл.116, ал. 1, т. 3, предложение първо, вр. чл. 115, вр. чл. 18 НК, за това, че на 19.01.2020 г. в къща в кв. "Долно Езерово", чрез нанасяне на удар с чук в областта на главата, направил опит умишлено да умъртви баща си В. В., като деянието останало недовършено по независещи от дееца причини. Престъплението, за което е привлечен като обвиняем Николай В., е тежко по смисъла на закона и за него е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Според защитата на обвиняемия, от направената в досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза се установява нанасяне на две средни телесни повреди върху пострадалия. В съдебното заседание адвокатът каза, че в дадените показания на пострадалия, същият изразява самокритичност към себе си като баща, по отношение на употребата на алкохол и взаимодействието с близките си.

След вземането на първоначалната мярка за неотклонение са извършени множество действия по разследването и новите доказателства не променят направения извод за наличие на обосновано предположение за възможността Николай В. да е извършил престъплението, в което е обвинен, казва в мотивите си съдебната инстанция.

При вземането на най-тежката мярка за неотклонение първоинстанционният съд, а и въззивната инстанция са приели съществуването на реална опасност обвиняемият да се укрие, позовавайки се на тежестта на наказанието, предвидено за престъплението, предмет на разследването. Тази хипотеза обаче е приложима само при първоначалното вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража", като Окръжен съд – Бургас посочи, че предвидената наказуемост сама по себе си не би могла да оправдае дълъг период на задържане. При последващо искане за изменение на тази мярка съдът е длъжен да съобрази всички доказателства, относно наличието на опасностите обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

От събраните на досъдебното производство доказателства е видно, че обвиняемият е с установена самоличност и адрес, на който трайно пребивава. Николай В. е с необременено съдебно минало, срещу него няма други неприключили наказателни производства. До задържането му е бил трудово ангажиран. Разпитан като свидетел, неговият ръководител го характеризира като отговорен човек, който помага на колегите си и на коготото може да се разчита. Посочените обстоятелства, според съдебният състав налагат извод, че в случая не е налице висока степен на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Окръжен съд – Бургас прие, че към настоящия момент задържането под стража се явява прекомерно ограничение, което е непропорционално на нуждите на наказателното производство.

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране пред въззивна инстанция в тридневен срок.

Повече за случая вижте в нашата тема!



Още по темата: общо новини по темата: 5
17.05.2021 »
30.01.2020 »
30.01.2020 »
22.01.2020 »
20.01.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: