Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
РИОСВ – Бургас оттегля решението си за преценка на инвестиционно предложение на терен в защитена зона "Шкорпиловци“
Автор: Екип Burgas24.bg 13:01 / 16.10.2014Коментари (0)576
© Burgas24.bg
Директорът на РИОСВ - Бургас официално оттегли решението си за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение "Изграждане на луксозен къмпинг" по плана на ЗО "Бяла север", гр. Бяла, Община Бяла". С решение от 15 октомври 2014 г. Антоний Иванов връща административното производство на етап уведомление на компетентния орган по околна среда и засегнатото население.

Мотивите за новото решение на директора на РИОСВ - Бургас са, че теренът, предмет на инвестиционното предложение, попада в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици, както и в защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. За тези зони е необходима оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), при реализиране на инвестиционни предложения.

"След като отново разгледах административната преписка и изложените аргументи в постъпилите жалби, считам че не е отчетен в достатъчна степен кумулативният ефект върху компонентите на околната среда, включително върху 33, свързан с реализацията на настоящото инвестиционно предложение и връзката му с други вече реализирани, в процес на реализация или бъдещи инвестиционни предложени, планове и проекти", се посочва в мотивите за отмяна.

Предвид характера на инвестиционното предложение и значителната площ на засегнатата територия /162.5 дка/ следва да се изготви оценка съобразно предвидената инфраструктура, достъпа до засегнатата територия, площадковата водоснабдителна и канализационна система, която е планирана.

Предвидената собствена пречиствателна станция за отпадъчни води също следва да бъде оценена в обща процедура с инвестиционното предложение, съгласно изисквания на ЗООС, на база уточнени параметри, място на заустване и т.н., тъй като инвестиционното предложение предвижда обслужване на 1860 човека.

Поставените условия в административния акт и техния характер категорично показват безспорната необходимост от изясняване на допълнителни факти и обстоятелства в степен на подробност и тяхното въздействие върху компонентите на околната среда, което следва да бъде предмет на по-задълбочена оценка.

При оценката на характеристиките на инвестиционното предложение, не е отчетен в детайли общественият интерес, както и съображенията на представителите на природозащитните организации, свързани с насърчаването на устойчиво развитие на региона и екологичните проблеми от значение за реализация на инвестиционния проект.

В постановеното решение не е мотивирана достатъчно убедително липсата на значително отрицателно въздействие върху целостта на защитените зони и техния предмет и цели на опазване. Оценката на степента на фрагментация и други видове въздействия върху отделни видове и местообитания в защитените зони следва да бъде по-обстойна, отчитайки отношението на площта на местообитанията - предмет на опазване, която ще се увреди, спрямо тяхната площ в дадената защитена зона, съобразявайки се с фактическото състояние на терена. Част от мотивите в решението са количествени изчисления на засегнати площи от защитените зони, които не обосновават определен тип въздействие и неговата степен.

Следва да бъде изготвен по-детайлен анализ на възможността да бъдат приложени смекчаващи мерки и условия по отношение на въздействията върху местообитанията и видовете, като се направи оценка на очаквания ефект от прилагането им, съобразявайки се отново с фактическото състояние на терена. В така постановеното решение е налице несъответствие между обосновката за отсъствие на значително отрицателно въздействие върху предмета на опазване в защитените зони и поставените условия за реализирането на инвестиционното предложение, а ефектът от прилагането на част от условията е неизяснен, става още ясно от мотивите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: