РЗИ - Бургас: Вземете мерки срещу грипа, ваксинирайте се

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:21 / 27.09.2011
3003
Грипът все още не е напомнил за себе си, но сега е времето да се вземат мерки срещу него, като се имунизираме, съветват от РЗИ - Бургас. Противогрипната ваксина предпазва от заболяването голям процент от хората, които са си я поставили, или значително намалява тежестта му.

Противогрипните ваксини може да се прилагат на възрастни и на деца от 6 мес. възраст. Те съдържат незаразни, убити вируси и подготвят организма за защита от грипните вируси. Понасят се добре. Ваксината "Ваксигрип" намаляват риска от разпространение на грипа сред членовете на семейството, затворените колективи - детски градини, училища, домове, работнически колективи. Ефективността на противогрипните ваксини е безспорно доказана. Те предотвратяват разболяване и хоспитализация, както и защитават живота на хората от рисковите групи - хронично болни, възрастни хора над 60 год., деца.

Ваксинацията е единственият досега създаден специфичен метод за предпазване от грип. При нея в организма се въвеждат само необходими частици от грипния вирус (т. нар. антигени), които позволяват създаването на специфична имунологична памет и изграждане на специфични противогрипни антитела. При попадане на грипен вирус в организма, имунната система вече е "готова за действие", унищожава попадналия вирус и предпазва индивида.
Напомняме Ви, че месеците септември, октомври и ноември са най-подходящите за противогрипна ваксинация по две причини:
- организмът да има достатъчно време да изгради имунитет;
- хората са все още здрави - условие, което е задължително за ваксинацията.
Противогрипните ваксини съдържат щамове, които СЗО е прогнозирала като най-близки в антигенно отношение до тези, които ще ни атакуват през сезон 2011-2012.
След закупуване на ваксината, тя трябва да бъде съхранявана в хладилник, но в сектор с плюсова температура (от +2С до +8С). Не бива да се ваксинирате, ако сте болен от грипоподобно заболяване с температура, кашлица, хрема. Ваксината е изцяло противопоказана за алергичните към яйчен белтък.

Имунитетът срещу грипа се изгражда 15-20 дни след ваксинацията. Той трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца. Ваксинирането може да бъде съпътствано с леко неразположение и болки на мястото на ваксинацията за около денонощие.

Особено препоръчително е ваксинирането на деца, възрастни хора, пациенти с:
- хронични белодробни заболявания - хроничен бронхит, астма, туберкулоза и др.
- хронични сърдечно-съдови заболявания - хипертония, сърдечна недостатъчност и др.
- хронични бъбречни заболявания
- анемии
- намален имунитет, вкл. болните от СПИН, както и лица, които работят в затворени колективи и места с повишен риск от заразяване - училища, здравни заведения, градския транспорт, войнишки колективи, живеещи в общежития и др.
Имунизационен кабинет при РЗИ - Бургас разполага с противогрипна ваксина "Ваксигрип" - цена с поставянето 11.75 лв. Имунизация срещу грип може да се направи при личните лекари.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).