Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Работодатели с опасения, че ще бъдaт спрени компенсациите за ток
Автор: Екип Burgas24.bg 21:24 / 27.07.2022Коментари (0)676
©
Работодателски организации сигнализират, че през август ще започне фактурирането към небитовите потребители, но в тях ще липсва компенсацията, обещана на бизнеса до края на годината. Те обясняват, че правителството не е взело решение да отпусне необходимите средства на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", които на свои ред да бъдат преведени на търговците.

Работодателските организации са разтревожени, че още от август ще спре компенсацията за скъпата електроенергия, която правителството обеща на бизнеса. Тя трябва да се получава до края на тази година, информира БНТ.

"Не става дума за спиране на компенсациите, те са в сила до края на т.г., но правителството не е взело решение да отпусне необходимите средства на фонд "Сигурност на електроенергийната система", които на свой ред да бъдат преведени на търговците", заяви Ивайло Найденов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Търговците на електроенергия сключват договори с енергийното министерство, че ще фактурират 250 лв за МВч за небитовите клиенти, а разликата от реалните пазарни цени ще бъде компенсирана от фонда "Сигурност на електроенергийната система“.

От Министерството на енергетиката обясняват, че предстои да бъдат сключени договорите между фонда и търговците въз основа, на които да се изплащат компенсациите след 1 август. Нужно е Министерски съвет да приеме програмата за компенсиране, а от енергийното министерство вече са внесли предложение, което предстои да бъде разгледано от правителството.

Бизнесът се притеснява, че търговците ще фактурират пазарната цена на електрическата енергия на небитовите клиенти.

"Бизнесът от известно време е поставен на колене, а това което се анонсира за липса на компенсации за електроенергия и анонсираната цена за природен газ буквално води индустрията към фалит. Тези разлики в цените няма как бизнеса да ги поеме. Средната цена по която купуваме ел. енергия за юли е 631 лв. Разликата от обявената 250лв. е 370 лв. При наличие на компенсации бихме платили на 1 август около 1 млн 200 хил. лв. без компенсации тази сума скача на 3,2 млн. лв.

Или на един тон целулоза нашия продукт се оскъпява с 200 лв., което трябва да отиде при нашите клиенти", коментира Пламен Петров, производствен директор в предприятие за целулоза.

Работодателите се оплакват и от високата прогнозна цена на природния газ.

"Цената на електроенергията е над 600 лв. осреднено за юли с днешната информация за цената на газа от 287 лв. ще стане невъзможно да се плащат сметките, да се работи каквото и да било", заяви Ивайло Найденов.

Високите сметките за електроенергия и природен газ правят бизнеса неконкурентен, предупреждават от работодателските организации и искат "Булгаргаз" да обяви прогнозната цена за септември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: