Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Разгорещени дебати около изграждането на подземен паркинг до хотел "България"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:19 / 15.01.2021Коментари (1)2655
©
Редица въпроси от бургазлии възникнаха на общественото обсъждане за подземен паркинг до хотел "България“. Оказа се, че инвеститорът е предвиждал подобно съоръжение още при проектирането на ремонта на сградата преди няколко години. В района има сериозно количество подземни води, затова паркингът ще е само на едно ниво. Остро, с редица критики срещу подобно съоръжение там, реагираха от Камарата на архитектите в Бургас.

Около 70 са паркоместата в момента, поясниха проектантите. Близо 400 души гости могат да нощуват в хотела, 400 могат да бъдат приети и в конферентна част, и в ресторанта. Реално, с новия паркинг, общо местата за паркиране ще са около 170. 2 300 кв. м. ще бъде застроената площ, над 2 дка е собственост на общината, добавиха експертите.

Подробният устройствен план ще трябва да се промени, поясни Николай Цоцомански от Община Бургас. В момента той е за озеленяване и улична регулация, трябва да се предвиди да е за подземна инфраструктура. Районът е културнна ценност, ансамбъл, което ще наложи проектът да се съгласува и с Министерството на културата.

Живко Димитров, от "Общински имоти“, поясни, че има две възможни процедури за терена. Надземната част ще остане публична общинска собственост, подчерта той. Първата процедура за бъдещото инвестиционно намерение е да се учреди право на дострояване на хотела с подземен паркинг. Другата възможност е за концесия. При нея, на инвеститора ще бъде възложено да построи и да управлява подземния паркинг за срок, определен от общинския съвет.

"Как е възможно? В центъра на Бургас – за 30-40-50 паркоместа? След като направихме тази идиотщина с църквата "Св. св. Кирил и Методий“, коментира поетът Недялко Йорданов. Той бе категоричен, че ще направи всичко възможно да не се случи подобно нещо, от което интерес има само частен собственик.

"Не можем да спрем бъдещето и аз приветствам инвеститора и Община Бургас“, коментира общинският съветник от БСП Йордан Георгиев. В много модерни градове паркинги се правят именно под земята. Ще се решат редица проблеми с това съоръжение, смята той – и за гостите на хотела, и за бургазлиим смята той. В подкрепа на паркинга се обяви и неговият съпартиец Павел Маринов, съобщи БНР.

Проектът беше защитен и от друг общински съветник, но от ГЕРБ, Красимира Маркович. От такъв паркинг има нужда, подчерта при обсъждането и  туроператорът Евелина Пулева.

Арх. Костадин Христов подчерта, че подобно обсъждане се прави при предварително представен проект, а не върху няколко снимки, каквото се случва. Камарата на архитектите в морския град е против изграждането на подземен паркинг. Той ще постави в опасност парка над нея, но, според инвеститорите, засягането на градинката е минимално.

Все още в Община Бургас няма стартирала процедура да се предоставят правата за терена, посочи заместник – кметът Чанка Коралска. Това ще се случи след решение на общинския съвет, поясни тя. Коралска поясни, че наистина са водени предварителни разговори с инвеститора, но сега става ясно, защото едва сега има и подробности около проекта.

Арх. Красимир Джеджев, автор на проекта за реконструкция на хотела, поясни, че още при проектирането е обмисляна възможността за подземен паркинг. Предвидени са още тогава възможни връзки със съоръжението.

Инж. Груд Илиев, ръководител на екипа, поясни, че се планира паркингът да е за около 100 автомобила. Обследвани са различни възможности за достъп до него, но най-ефикасната, предвид тесните улици в района, е откъм фасадата на сградата. Една част от съоръжението ще попадне под самия хотел, а друга – под площада. Ще бъдат запазени настоящите паркоместа, ще има място за паркиране на автобуси. Подземното съоръжение свършва на около 10 метра до арменската църква, няма да има опасност за нея, посочи Илиев. Паркингът ще е на едно ниво, припомни той. Хидрогеоложко проучване е показало, че на голяма дълбочина има сериозни количества води и няма как да е с повече подземни нива. Няма да се засегне "много“ съществуващата растителност, не повече от 20%, обясни Илиев. Седем малки дръвчета ще пострадат, добави той. Само едно по-голямо дърво, смърч, ще бъде засегнат. Озеленяването в зоната щяло да бъде увеличено, уверява инвеститорът, ще бъдат засадени повече дървета.

Строежът на подземния паркинг може да бъде изпълнен за по-малко от година, уточниха от проектантския екип. Проект за подземен паркинг имало отпреди 20 години, добавиха инвеститорите.



Още по темата: общо новини по темата: 4
26.01.2021 »
25.01.2021 »
20.01.2021 »
13.01.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.01.2021 г.
0
 
 
Да се спре тази лудост.Когато е купувал хотела,е знаел,че няма паркинг.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: