Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Разкриват се допълнителни 12 паралелки от VIII клас в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 17:13 / 13.02.2023Коментари (0)801
©
Днес съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие прие предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием за учебната 2023/2024 година, докладвани от директора на РУО-Бургас Петя Петрова.

В област Бургас за учебната 2023/2024 г. прием в VIII клас ще се реализира в 53 училища: 17 професионални гимназии; 6 профилирани гимназии (от които 1 частна); 25 средни училища (от които 1 вечерно); 4 обединени училища; НУМСИ "Проф. Панчо  Владигеров" - гр. Бургас.

По данни на експерти от РУО-Бургас в последните 4 години се наблюдава тенденция за увеличаване броя на учениците, завършващи VII клас в област Бургас, с около 300 повече през всяка следваща година.

Завършващите през 2023 г. 4327 седмокласници ще могат да продължат обучението си в 53-те училища в областта, в които се осъществява обучение в VIII клас.

Държавен план-прием в V клас в област Бургас се осъществява в ПМГ "Акад. Никола Обрешков" – гр. Бургас, профил "Математически". За учебната 2023/2024 г. се планира прием в 3 паралелки.

Предложен е прием в 7 нови професии/специалности:  СУ "Епископ Константин Преславски“ - гр. Бургас (Дизайнер/Моден дизайн), СУ "Добри Чинтулов“ – гр. Бургас (Танцьор-Български танц и Танцьор/Модерен танц), ПГМЕЕ – гр. Бургас (Техник на електронна техника/Охранителна техника и системи за сигурност), Професионална гимназия по транспорт – гр. Бургас (Спедитор-логистик/Спедиция, транспортна и складова логистика), ПГСИ "Пеньо Пенев“ – гр. Бургас (Строител/Вътрешни облицовки и настилки), ПГТ "Иван Вазов" - гр. Несебър (Сътрудник в маркетингови дейности/Маркетингови проучвания), СУ "Св. Св. Кирил и Методий"- гр. Созопол (Сервитьор-барман/Обслужване на заведения в обществено хранене).

За разлика от миналата година, когато само в едно училище в област Бургас се предлага за първи път обучение по профил, то за учебната 2023/2024 училищата са вече три: СУ "Йордан Йовков“ – гр. Бургас, с профил Обществени науки; СУ "Димчо Дебелянов“ – гр. Бургас, с профил Природни науки и СУ "Христо Ботев"- гр. Карнобат, с профил Икономическо развитие.

Държавният план-прием в VIII клас ще се осъществи в 162 паралелки, от които 103 професионални и 59 профилирани паралелки. Това сравнено с предходната учебна година е прием в 12 паралелки повече.

Държавният план-прием е съобразен в максимална степен с нуждите и очакванията на бизнеса, след като са взети предвид данните, изнесени от Агенцията по заетостта, предоставените предложения и заявки от работодателите и техните представителни организации. Реализирането му ще осигури възможност за постигане на зададената целева стойност за процентното съотношение на професионалните паралелки – 63,58%, но по-важното е, че учениците ще се обучават по професии и специалности, за които е идентифицирана потребност на пазара на труда

В област Бургас за учебната 2023/2024 г. са предложени профилирани паралелки, обучението в които е както следва: профилирани STEM паралелки – 29. Дадена е възможност за прием в широк кръг профили – Математически, Природни науки, Чужди езици, Хуманитарни науки, Обществени науки, Предприемачески, Музика, Изобразително изкуство, Икономическо развитие, Софтуерни и хардуерни науки. По този начин всеки седмокласник, при спазване на конкурсното начало, може да се състезава за прием в паралелка с желаната от него насоченост.

Запазва се тенденцията за приоритизиране на STEM профилите и техническите и ИТ професиите. STEM профили и професии ще се изучават в 96 паралелки, от които STEM професии – 67.

Предвижда се прием в 4 паралелки със защитени специалности, а в 20 паралелки учениците ще изучават професии, които са с очакван недостиг на пазара на труда.

Защитените специалности от професии за учебната 2023/2024 г. в училищата от област Бургас ще бъдат: Професионална гимназия по транспорт – Бургас (Монтьор на подемно-транспортна техника/Пристанищна механизация), ПГМКР "Свети Никола" – Бургас (Корабоводител/Корабоводене-морско и Корабен техник/Корабни машини и механизми). РУО-Бургас предлага специалността Строител/ Вътрешни облицовки и настилки, изучавана в ПГСИ "Пеньо Пенев“, също да бъде защитена, като крайното решение ще бъде обявено с постановление за приемане на актуализиран Списък на защитените от държавата специалности от професии.

За учениците, завършващи Х клас в обединените училища в община Бургас, е предвиден допълнителен държавен план-прием за учебната 2023/2024 г. като в обединени училища са заявили желание да продължат обучението 17 от общо 47 ученици.

Предложението за държавен план-прием за новата учебна година е съобразен с възможностите на училищата от област Бургас да осигурят пълноценен образователен процес на учениците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: