Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Разногласия заради бургаски омбудсман в местния парламент
Автор: Екип Burgas24.bg 15:39 / 12.08.2014Коментари (0)861
Процедурата за нова процедура за избор на обществен посредник отново предизвика дебат сред съветниците за полезността и безполезността на институцията. Предложената докладна от председателя на Общинския съвет визираше избор на комисия, която да осъществи нова процедура по избор. Противопоставянето дойде предимно от съветниците от НФСБ. Съветникът Гинка Дянкова, посочи, че общественият посредник е излишно звено. По думите й двете институции, призвани да решават проблемите на гражданите са общинска администрация и общински съвет.

"Излишна институция, за която само се отделят пари и заплати, която реално не може да помогне на гражданите освен да ги изслуша и да ги препрати към съответните институции", каза Дянкова. Нейният колега Валентин Касабов също потвърди тази теза и заяви, че това е едно "посредническо, кухо звено, за което м месеци наред се правят "ялови избори".

Общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че обществения посредник е нужен на гражданите на Бургас, тъй като има много въпроси, които са свързани с енергоразпраделение, ВиК и други и предприети, въпроси, по които нито кмета, нито администрацията, нито общинските съветница са компетентни. Понякога гражданите имат нужда да бъдат насочени къде и към кои институции да се обърнат за решение на проблемите си.

Общинският съветник от ГЕРБ Антонио Душепеев дори предложи издръжката на обществения посредник да бъде увеличена. От дебата стана ясно, че годишно за омбудсмана на Бургас и сътрудниците му се отделят 50 хиляди лева.

От НФСБ продължиха да настояват, че общественият посредник е само една "пощенска кутия", чиито правомощия по закон са такива и той не може да въздейства по някакъв начин на отговорните в защита на гражданите.

Въпреки дебатите съветниците приеха с мнозинство докладната и избраха седемчленна комисия, която да направи поредния опит да избере обществен посредник на Бургас. Досегашните процедури се проваляха, тъй като нито един от кандидатите, които стигнаха до края на процедурата не можеха при гласуване в зала да съберат одобрението на 2/3 от общинските съветница, включително и сега изпълняващият тази длъжност Таню Атанасов.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: