Разногласия заради бургаски омбудсман в местния парламент

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:39 / 12.08.2014
868
Процедурата за нова процедура за избор на обществен посредник отново предизвика дебат сред съветниците за полезността и безполезността на институцията. Предложената докладна от председателя на Общинския съвет визираше избор на комисия, която да осъществи нова процедура по избор. Противопоставянето дойде предимно от съветниците от НФСБ. Съветникът Гинка Дянкова, посочи, че общественият посредник е излишно звено. По думите й двете институции, призвани да решават проблемите на гражданите са общинска администрация и общински съвет.

"Излишна институция, за която само се отделят пари и заплати, която реално не може да помогне на гражданите освен да ги изслуша и да ги препрати към съответните институции", каза Дянкова. Нейният колега Валентин Касабов също потвърди тази теза и заяви, че това е едно "посредническо, кухо звено, за което м месеци наред се правят "ялови избори".

Общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че обществения посредник е нужен на гражданите на Бургас, тъй като има много въпроси, които са свързани с енергоразпраделение, ВиК и други и предприети, въпроси, по които нито кмета, нито администрацията, нито общинските съветница са компетентни. Понякога гражданите имат нужда да бъдат насочени къде и към кои институции да се обърнат за решение на проблемите си.

Общинският съветник от ГЕРБ Антонио Душепеев дори предложи издръжката на обществения посредник да бъде увеличена. От дебата стана ясно, че годишно за омбудсмана на Бургас и сътрудниците му се отделят 50 хиляди лева.

От НФСБ продължиха да настояват, че общественият посредник е само една "пощенска кутия", чиито правомощия по закон са такива и той не може да въздейства по някакъв начин на отговорните в защита на гражданите.

Въпреки дебатите съветниците приеха с мнозинство докладната и избраха седемчленна комисия, която да направи поредния опит да избере обществен посредник на Бургас. Досегашните процедури се проваляха, тъй като нито един от кандидатите, които стигнаха до края на процедурата не можеха при гласуване в зала да съберат одобрението на 2/3 от общинските съветница, включително и сега изпълняващият тази длъжност Таню Атанасов.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).