Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Разследвани за незаконно подпомагане на мигранти под парична гаранция
Автор: Екип Burgas24.bg 16:59 / 18.12.2015Коментари (0)879
©
Окръжен съд Бургас измени наложени мерки за неотклонение задържане под стража в парични гаранции на четирима разследвани за престъпление против държавния ред. Николай Дочев, Евгений Драганов, Теодосий Кочев и Милко Милиев са разследвани по досъдебно производство за това, че на 06.11.2015 година с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомагнали група чужденци - 32 лица, самоопределящи се като граждани на Сирия и Ирак, от които 9 лица, ненавършили 16 години, да пребивават в страната и да преминават през нея в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на три МПС - микробус "Мерцедес Спринтер", лек автомобил "Ауди А4" и "Крайслер Вояджър". Обвиняемият Дочев е действал в съучастие като извършител с Драганов, а Гочев и Милиев в качеството им на помагачи.

На 07.11.2015 година Районен съд Царево е взел по отношение на обвиняемите първоначална мярка задържане под стража, което е потвърдено от Бургаския окръжен съд.
На 11.12.2015 година Царевският районен съд е разгледал искания за изменение на наложените спрямо тях мерки за процесуална принуда, които е оставил без уважение. Днес пред Бургаския окръжен съд обвиняемите обжалват този отказ с искания да бъде отменено определението на първоинстанционния съд и да бъдат изменени постановените мерки в по-леки.

Пълномощниците им пледират, че липсва законовата предпоставка за налагане на най-тежките мерки за процесуална принуда, а именно те да извършат престъпление или да се укрият с цел да осуетят наказателното преследване срещу тях. Адвокатите посочиха, че всички обвиняеми са с чисто съдебно минало и имат адресни регистрации на местоживеене, а обвиняемият Милев е семейно ангажиран. Адвокатът на Дочев пледира, че неговият подзащитен е признал изцяло вината си и съдейства на разследващите органи за разкриване на обективната истина за извършеното престъпление и в негов интерес е то да приключи по-бързо, тъй като е студент и иска да продължи обучението си. Драганов също е студент към настоящия момент.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на направените искания и поиска от въззивния съд да остави без уважение молбата на обвиняемите.

Бургаският окръжен съд, като взе предвид обжалвания съдебен акт, представените по делото доказателства и аргументите на страните, отмени определението на Районен съд Царево. Въззивният съд определи парични гаранции в размер на по 3 000 лева за обвиняемите Дочев и Драганов и по 5 000 лева за Гочев и Милиев. Съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че от събраните доказателства би могло да се направи обосновано предположение за участие на обвиняемите в извършеното деяние, но в приложените по делото материали не се съдържат достатъчно данни, от които да се изведе извод, че съществува реална опасност те да извършат престъпление или да се укрият. Безспорно и четиримата обвиняеми пребивават на постоянни адреси, двама от тях на настоящи такива, поради обучението им като студенти в гр.София. И четиримата са с чисто съдебно минало и липсват доказателства за усвоени трайни престъпни навици у същите. Обвиняемите Дочев и Драганов съдействат за разкриване на обективната истина в пълна степен и по никакъв начин не препятстват разследването. Другите двама обвиняеми Гочев и Милиев са трудово и семейно ангажирани. От друга страна разследването е към своя край, като предстоящите действия по никакъв начин не биха могли да бъдат препятствани от обвиняемите, още повече, че МПС са иззети като веществени доказателства, както и мобилните им телефони.

Настоящият съдебен състав счита, че адекватни на степента на обществена опасност на деянието и на личността на обвиняемите се явява мярка за неотклонение парична гаранция, която в достатъчна степен ще обезпечи своевременното приключване на разследването, както и ще гарантира коректно процесуално поведение на обвиняемите.
Определението на съда е окончателно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: