Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Редица български градове попаднаха в жълтия сектор по замърсяване, сред тях е и Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:51 / 28.01.2023Коментари (0)1892
©
Дронове ще следят за чистотата на въздуха на няколко места в София. Това става възможно благодарение на пилотен проект за дистанционен мониторинг на качеството на въздуха, разработен от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Столична община. Той бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-кмета по екология Десислава Билева и доц. Стилиян Димитров от СУ. 

Фандъкова отбеляза, че проектът ще помогне да се вземат правилни управленски решения и гражданите да бъдат по-добре информирани.

Доц. Димитров обясни, че мониторингът на въздуха ще покаже къде да се изгражда специализирана зелена инфраструктура. Той уточни, че проектът не изземва функциите на стационарните системи за измерване качеството на въздуха, а ще помогне за взимането на тези решения, които да направят града по-адаптивен към променящите се условия и климат.

С дроновете ще се облитат от януари до юни определени локации - около десет, а лятото те ще бъдат променени. Местата ще са тези, които досега са имали най-големи проблеми с качеството на въздуха.

Според Фандъкова в последните години в София има трайни устойчиви тенденции за подобряване качеството на въздуха, но има дни с много сериозни превишения. "Резултатите показват, че усилията си струват и трябва да продължат", допълни кметът на София.Десислава Билева коментира, че за миналата година има само една станция, която е отчела повишаване на замърсения въздух и това е тази в квартал "Надежда".

По думите на доц. Стилиян Димитров, през последните 10 години качеството на въздуха в София се е подобрило с 40%. Част от причините за това са, че транспортът е със съвсем друг характер, хората са сменили моделите си на поведение, избират по-често метрото и градския транспорт, допълни още ученият, пише БТА.

В дните, когато въздухът в София бе най-силно замърсен през последните седмици, зоните в жълто бяха кварталите "Павлово", "Васил Левски", "Хиподрума" и "Младост". През изминалата седмица нивото на фини прахови частици бе 12,1µg/m³, което е 2,4 пъти над нормата. След това силният вятър издуха мръсотията.

Българските градове, които също попаднаха в жълтия сектор по замърсяване, бяха Бургас, Плевен, Видин, Варна, Русе, Пловдив, Враца, Несебър, Добрич и Шумен. В Бургас замърсяването бе 6,7 пъти над нормата. В Плевен фините прахови частици бяха 6,6 пъти над нормалното, Видин - 6,6 пъти, Варна – 5,8 пъти, Русе – 5,5, Пловдив – 5,2, Враца – 5 пъти, Несебър – 3,6 пъти, Добрич – 3 пъти, Шумен - също 3 пъти над нормата.

Концентрацията на праховите частици за Пловдив бе определена като "лоша" и имаше оранжев код за отровно състоянието на въздуха в града. От Община Пловдив призоваха гражданите да не правят разходки в близост до главни пътни артерии и области, отоплявани с въглища. "Гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, призоваваме за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо). Не използвайте лични МПС, а обществен транспорт.

Системата за очаквания атмосферен потенциал за замърсяване с ФПЧ10, разработена от екип на НИМХ, прогнозира в следващите дни ниски нива на фини прахови частици за столицата.

Как фините прахови частици ни вредят

Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

Вредният ефект на замърсяването с прах е по-силно изразен при едновременно присъствие на серен диоксид в атмосферния въздух. Установено е тяхното действие по отношение на дихателните органи и откритите лигавици. То се проявява с дразнене и зависи от продължителността на експозицията.

Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации, които са наполовина по-ниски, се наблюдава повишаване на заболеваемостта и нарушаване на белодробната функция. Продължителната експозиция на серен диоксид и прах се проявява с повишаване на неспецифичните белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити - при значително по-ниски концентрации от ( 30 - 150 mg/m3), което е особено силно проявено при деца. Най-уязвими на комбинираното въздействие на праха и серния диоксид са хронично болните от бронхиална астма и от сърдечно-съдови заболявания.

Политиките на Европейския съюз

Дългосрочната цел на ЕС е да се постигнат степени на чистота на въздуха, които не водят до неприемливи въздействия и рискове за човешкото здраве и околната среда. ЕС действа на много равнища за намаляване на излагането на замърсяване на въздуха: посредством законодателство, сътрудничество с отраслите, отговорни за замърсяването на въздуха, както и с международни, национални и регионални органи и неправителствени организации и научни изследвания. Политиките на ЕС си поставят за цел да намалят излагането на замърсен въздух чрез намаляване на емисиите и установяване на норми и целеви стойности за качеството на въздуха. Преди десет години, през 2013 г., Европейската комисия прие предложения пакет за качеството на чистия въздух, включително нови мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

Специалистите съветват в дните с мръсен въздух хората със сърдечни и белодробни заболявания да ограничат излизанията. Здравите хора пък да не извършват физически дейности, да не се тича, да не се кара колело, защото всяко дихателно движение вкарва в белия дроб повече токсични газове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: