Регионалната занаятчийска камара: Тревожна е картината на занаятите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:36 / 18.08.2014
654
Традиционните занаяти в трансграничните райони са били обект на изследвания по трансграничния проект между занаятчийските камари на Бургас и Кърклалери, Турция, който бе представен днес. Мая Стоянова, председател на бургаската регионална камара каза, че сдружение Черноморска Странджа, с ръководител д-р Атанас Орачев, направи две изследвания, които показват перспективен поглед и анализ за развитието на занаятите от древността до наши дни, развитието и отмирането на определени занаяти.

Възможностите за развитие на занаятите са представени в друго изследване от фондация Европейска интеграция и регионална конкурентноспособност.

"Ние търсим възможностите за адаптиране към икономическите условия, но възможностите за реализиране и развитие на занаятите пречупено и през европейския поглед. Всички изследвания ще бъдат издадени на български и английски език", каза Стоянова.

По думите й доста е тревожна картината на това кои занаяти са запазени и кои са на изчезване, предвид драстичната промяна на закона за занаятите от 2011г. Според нея законовата рамка поставя много ограничения. Камарата се опитва да работи със занаятчиите, които и след промените в закона са запазили правата си като майстори-занаятчии, независимо че техните занаяти не фигурират в списъка.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!
Копието на Панагюрското златно съкровище идва в Бургас
Бургазлия остана без кола, причината – шофирал е дрогиран
Американец с близо 3 промила алкохол в кръвта катастрофира на АМ ...
Така ще изглежда бургаският Факултет по фармация


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).