Решават голям проблем на "Сарафово"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:26 / 28.09.2023
10182
Четири въздушни електропровода, захранващи бургаския квартал "Сарафово“, ще бъдат изцяло кабелирани и положени под земята като част от проекта "Безопасна мрежа за бургаските езера“. Проектът се развива съвместно от Електроразпределение Юг и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е финансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

Старт на строителните дейности по кабелирането на въздушните електропроводи с обща дължина 20 километра беше даден на 28 септември 2023 г. на церемония от инж. Здравко Братоев, заместник-председател на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг, инж. Стойчо Вълчев, изпълнителен член на Съвета на директорите на компанията, Ваня Рътарова-Георгиева, изпълнителен директор на БДЗП, и Димитър Николов, кмет на община Бургас. Церемонията се състоя в района на пътен възел Каблешково, посока към кв. "Сарафово“.

Строителните дейности ще продължат до 2026 г., като в техния край клиентите на ЕР Юг в Сарафово и района ще имат една от най-надеждните мрежи и захранване.

Подземното полагане е най-ефективното решение, което напълно елиминира рисковете от сблъсък и токов удар за птиците. Това най-трайно решение в дългосрочен план елиминира рисковете за птиците и осигурява най-надеждното и сигурно захранване за клиентите, независимо от атмосферните условия.

Проектът "Безопасна мрежа за бургаските езера" се осъществява от Електроразпределение Юг в партньорство с БДЗП и е финансиран от програма LIFE на Европейския съюз. Той ще се реализира до 2026 г. в района на четири зони НАТУРА 2000 около Бургас – Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа – "Via Pontica“.

През февруари 2023 г. компанията изгради нова подземна кабелна линия с дължина 500 метра за кв. Сарафово. През юни 2023 г. ЕР Юг приключи и с монтирането на защитни изолации за птици над 950 стълба от 6 въздушни електропровода, захранващи с електроенергия населените места Банево, Ветрен, Рудник, Миролюбово, Изворище, Драганово, Брястовец и др.

Дейностите са част от общия план на проект, според който Електроразпределение Юг ще:

•         вкопае под земята 52 км от съществуващите въздушни електропроводи на територията на община Бургас.

•         монтира защитни изолации на 2000 стълба от мрежата. Чрез тези изолации птиците нямат досег до тоководещи елементи и по този начин не се причинява смущения в електрозахранването.

•         монтира 2000 бр. дивертори (светлоотразители), по въздушните електропроводи. Чрез тях се намалява вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници.

•         изгради 18 нови трафопоста и 1 нова възлова станция.

Целта на проекта е опазване на птиците чрез намаляване на смъртността вследствие на контакт с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа. Заедно с това ще се подобри сигурността на снабдяването с електроенергия за клиентите в близките населени места като се изградят нови подземни кабелни линии, допълнителни съоръжения и се монтират обезопасителни материали на стълбовете.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Президентът се включи в почистването на морското дъно край остров...
Управител на заведение на плажа: При нас е евтино, 15 лева за бир...
Ръст на предложенията за работа в София, Пловдив, Варна и Бургас
Криминален тип от "Победа" загази за пореден път
Каква е продължителността на живота в Бургаско?
Решават15-годишен проблем на село Димчево


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).