Решено: В Бургас ще има училище за хакери

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
13:27 / 19.12.2017
4702
От следващата учебна година в Бургас ще има професионална гимназия по компютърно програмиране. Предложението на кмета Димитър Николов бе прието преди минути на сесията на Общинския съвет, предаде репортер на Burgas24.bg.

Новото училище ще подготвя IT специалисти, от които бизнесът има нужда за своята дейност. То ще се помещава в "Меден рудник" в сградата, в която досега се обучаваха учениците от Професионалната техническа гимназия. Там ще бъде обособен образователен кампус. Съществуващите сгради ще бъдат ремонтирани, а кабинетите ще бъдат оборудвани.

"Това е най-смислената докладна записка, касаеща бъдещето на Бургас. Кураж и смелост да направим този сериозен ход ми даде информация за огромния интерес на младите да учат подобни науки", посочи пред общинските съветници кметът на Бургас Димитър Николов. По думите му след 5-годишното обучение учениците ще излязат конкурентни на пазара на работа всяка точка на света. Ще бъдат привлечени преподаватели от други градове, вече е разговаряно е с големи наши IT компании, които да изпратят свои мениджъри, които да се включат в училищното настоятелство. Такива покани има и към преподаватели от двата бургаски университета. Писма са изпратени до най-големите и популярни IT компании в света.

Предвижда се училището да бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и да подготвя специалисти в професионално направление "Компютърни науки", професия "Програмист", специалности "Програмно осигуряване" и "Приложен програмист" със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас.

Учениците и от двете професионални направления ще изучават всички съвременни програмни езици Java, C, C++, JavaScript, "NET". Бъдещите специалисти ще се учат как да правят софтуерни разработки, ще усвояват тънкости в с сфери като уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране.

Учениците ще придобиват още специфични знания по роботика, изкуствен интелект, хардуерен дизайн, киберсигурност, облачни технологии посредством допълнително заложените часове в учебния план.

В новото училище ще бъде прилагана специална менторска програма, при която ученикът ще работи в тясно сътрудничество с наставник от конкретна технологична фирма в реални условия по актуални казуси. Процесът на наставничество позволява на учениците да изпробват своите интереси и да прилагат знанията и уменията си в реални условия.

От докладната записка става ясно, че в Бургас има само една професионална паралелка, в която подготвят специалисти в областта на компютърното програмиране и информационните технологии, което е крайно недостатъчно, с оглед динамиката на развитие на сектора.


Виж коментарите (3)

Още по темата (15):
11.09.2018 Бойко Борисов и Димитър Николов откриха училището на бъдещето!
10.09.2018 Утре откриват официално новото училище по компютърно програмиране
05.09.2018 Роботи ще помагат в обучението на учениците на IT гимназията
18.05.2018 Компютърната гимназия предлага задълбочено обучение по програмиране и
роботика
16.05.2018 Търсят учители по информационни технологии за новата гимназия в Бургас
10.05.2018 Гимназията по компютърно програмиране и иновации търси учители
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).