Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Робот посрещна бъдещите гимназисти на училището по програмиране
Автор: Екип Burgas24.bg 14:40 / 11.06.2018Коментари (0)2157
©
Хуманоидният робот Елф посрещна родителите и кандидат-гимназистите, и логично се превърна в атракцията на срещата с екипа и представителите на ИТ фирмите-партньори на компютърното училище. Събитието се проведе в препълнената зала 2 на Експо център "Флора Бургас“.

По време на срещата родителите и учениците се запознаха с директора на гимназията Димитрина Тодорова и с членовете на училищното настоятелство, сред които са бургаските университети "Проф. Асен Златаров“ и БСУ, както и изпълнителните директори на едни от най-големите ИТ компании в страната – Скейл Фокус, Технологика, Булпрос, Мусала Софт, Епам, Българската асоциация по информационни технологии, Българската аутсорсинг асоциация.

Дискусията бе открита от директорът на новата гимназия Димитрина Тодорова, която сподели, че училището ще бъде среда, в която децата ще се учат да създават технологии, тъй като в ИТ сектора знанието се променя динамично - от 3 до 6 месеца, затова човек трябва постоянно да се учи и развива. Тя запозна присъстващите с учебните програми, специалностите и предметите на новата гимназия, както и с обучението и международното сертифициране по ИТ и английски език.

"2/3 от децата, които влизат в образователната система ще работят по професии, които днес не съществуват. Тази дигитална трансформация показва, че каквато и да бъде професията на бъдещето, тя ще бъде свързана с използването на ИТ. Затова подкрепяме гимназията и гарантираме, че съдържанието ще бъде актуално и адекватно на бизнеса, ще помагаме с гостуващи лектори и конкретни задачи“, сподели Огнян Траянов, председател на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/, основател и собственик на фирма “Технологика".

Изпълнителният директор и съосновател на фирма “Скейл Фокус" Пламен Цеков допълни: "С тази професия може да се чувствате гражданин на света. България в момента се оформя като един от силните ИТ центрове в Европа. Това е начинът да останете да живеете в Бургас, но да работите по международни проекти. Конкуренцията в бъдеще ще бъде жестока и затова децата трябва да бъдат подготвени за това. Откриването на училището по програмиране показва, че неслучайно Бургас бе избран за технологичен град на 2018 г.“.

"Това, за което ИТ фирмите се конкурират най-много са хората. Това, което ни обединява, за да сме днес, тук, е училището, което ще обучава тези кадри. А, това, което ви гарантираме е, че ще дадем най-добрите си служителите да обучават учениците.“, заяви Станимир Николов, изпълнителен директор на фирма “Епам".

"Надявам се голяма част от децата в залата да влязат в това училище, защото това е тяхното бъдеще. Всички изследвания показват, че в бъдеще роботите ще взема
©
т работата на хората“, допълни Елена Маринова, президент на компания “Мусала Софт".

Представителите на компанията “Булпрос" споделиха пред присъстващите в залата, че най-голямото предимство на новата гимназия е близостта й до реалния ИТ сектор. Нещо, което бе пренебрегвано дълги години от средното образование в страната.

Проф. Андон Лазаров от Бургаски свободен университет и проф. Сотир Сотиров от университет "Проф. Асен Златаров“ бяха единодушни, че училището е първото, което толкова сериозно набляга на връзката на средното образование с академичното в университетите и реалния бизнес.

"Винаги е празник, когато се открива ново училище, а още по-хубаво е, когато училището е професионална гимназия. Пожелавам успех на екипа и на бъдещите гимназисти в него“, сподели Виолета Илиева, началник на Регионално управление по образование в Бургас.

"Това е един проект, който е свързан с бъдещето. Благодарим и на Фондация "Америка за България“, чиито представители са тук и които ни помагат за ремонта и обзавеждането на учебната ИТ фирма“, допълни зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Сред дискутираните теми по време на срещата бяха още възможностите за спорт, ученическият транспорт, столовото хранене, условията в общежитието, материалната база, учебният процес и самоподготовката на учениците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: