Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Робот ще изследва Бургаския залив
Автор: Иван Сотиров 10:58 / 23.03.2022Коментари (0)647
Новият специализиран робот за подводно изследване на екологичното състояние на Бургаския залив премина тестове в реална среда.

Апаратът се управлява дистанционно от оператор и е с възможност за потапяне на дълбочина до 30 метра. Той ще се използва за научна и изследователска дейност от Университет "Проф. д-р Асен Златаров“. С робота ще се правят изследвания за количествата и качествата на макроотпадъците от полимери, плаващи по повърхността и дъното в крайбрежната морска зона на Бургас.

Заснетите от робота кадри ще бъдат анализирани от специалисти в областта на екологията и морското дело. На местата, където бъде установено наличие на отпадъци с по-големи размери, ще бъдат използвани водолазни екипи от СНЦ "Приятели на морето – Бургас“, за изследването им и изваждането им от водата.

По този начин ще се постигне двоен ефект. От една страна ще се придобие пълна информация за вида и състоянието на плаващите и отложените по морското дъно отпадъци. От друга страна ще се предприемат необходимите дейности за тяхното почистване, което ще допринесе за подобряване на околната среда.

Планирани са и мониторингови мисии за въздушно заснемане на макроотпадъците по морската повърхност с помощта на дрон.

Пробонабирането ще бъде извършено в общо 6 избрани зони – Пристанище Бургас, Пристанище "Сарафово“, акваторията на Северен и Централен плаж, Ченгене скеле и остров Св. Анастасия.

Мониторингът на морските отпадъци ще се извършва през всеки сезон в годината, като се планира следващата седмица да стартира първия от тях.

На демонстративния тест присъстваха проф. Севдалина Турманова, която е част от екипа на проекта, експерти от Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров“, както и екип от специалисти от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ – гр. Варна, които ще извършат мащабното проучване на състоянието на морската среда.

Разработването на научната база данни за състоянието на Бургаския залив в зоните със силно влияние на човешката дейност ще бъде основа за изработването на стратегии за намаляване на замърсяването и опазването на природните ресурси.

Опазването на морската среда чрез изпълнението на различни мерки е част от стратегията на Община Бургас за подобряване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на т. нар. "син растеж“.

Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще разкрие нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърските програми "Екология и опазване на околната среда", "Екология и екологичен мениджмънт" и "Технология на материалите и материалознание". Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг.

Резултатите от направените подводни изследвания ще бъдат представени на две събития тип "научно кафене", в които ще участват учени, представители на бизнеса и местната общност. По време на дискусиите ще се обсъдят различни идеи за опазването на природните ресурси.

Дейностите са в рамките на съвместен проект на Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИР-01-237/14.12.2020 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: