Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Роман за Бургас участва на белгийски панаир на книгата
Автор: Екип Burgas24.bg 10:35 / 06.03.2017Коментари (0)955
©
Бургаската писателка Ирина Папанчева участва с френския превод на романа си "Перо от пеликан" в Панаира на книгата за литература, писана от жени Те пишат книги (Elles se livrent) в Бран Лальод (Braine-l'Alleud), Белгия, на 4 март.

Бургас е главен герой в "Перо от пеликан", представен със своите най-неочаквани лица - езерото Вая, лугата, калта. Благодарение на изданията си на английски и френски, както и съпътстващата мултимедия (трейлърът на Христо Димитров-Хиндо и фотографската интерпретация на Борислав Пенков и Мирела Караджова) популярността на Бургас в чужбина нараства.

"Като бургазлийка се радвам, че съм написала една наистина бургаска книга, в която съм вложила много нежност към града. В нея оживяват места от Бургас, които не са много популярни в страната. Мога да кажа, че Бургас е един от героите на книгата ми. Чрез моя текст, наред със самата история, хората ще имат шанса да (пре)открият и преживеят Бургас", казва авторката.

"Превела съм три творби на Ирина Папанчева от английски на френски: романа "Перо от пеликан", повестта "Почти интимно" и разказа "Никой". В тях открих човешки същества, които се борят за съществуването си често в много тежки условия. Кратки фрази. Живи диалози. Орален, ежедневен език, накъсан от поетични пасажи. Отворени въпроси и липса на морализаторстване. Всичко това на фона на социалната и икономическа ситуация в България. Дълбоката любов към България и културата й, на които Ирина е чудесен посланик, минават като нишка през тях. Творбите й наистина събудиха в мен желание да я посетя. Ако реша да пътувам отново, то ще е до България, до Бургас", каза Вивиан Дефосе при представянето на френското издание на романа в Брюксел.

"Перо от пеликан" е разказ на десетгодишния Мартин за едно лято, което прекарва в Бургас с майка си, след като баща му ги е напуснал. Романът проследява пътя на отърсването от шока, който всеки от тях изминава по своя собствен начин. Успоредно с гласа на Мартин обаче в книгата прозвучават и гледните точки на всички останали персонажи под формата на съкровени изповеди. "Перо от пеликан" е книга за спомените, мечтите и израстването, но също така за разминаването в любовта, самотата и радостта от живота "въпреки". Това е четвърта книга на авторката след детската илюстрована книжка "Аз заеквам" (2005), повестта "Почти интимно" (2007) и романа "Анабел" (2010).

Литературният критик Митко Новков, който е и редактор на книгата, я определя като "една поетична история в едно непоетично време".

Ирина Папанчева, която живее в Брюксел, ще представи новия си роман "Тя, островът" на 3 май в Културен център "Морско казино".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: