Русия губи милиарди при провал на "Бургас-Александруполис"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:15 / 04.08.2009
1408
Българският министър на финансите Симеон Дянков заяви за „липса на възможности" за реализиране на съвместни с Русия инфраструктурни проекти и за възможното преразглеждане на споразуменията, пише правителственото издание „Российская газета" . Ако София осъществи своите планове, България ще напуснат „Атомстройекспорт", „Транснефт" и „Газпром". Загубите се оценяват на 12 милиарда долара плюс сто милиона долара годишно за транзитни плащания.

Става въпрос за строителството на АЕЦ „Белене", петролопровода Бургас-Александруполис и газопровода „Южен поток". Официалната причина за отказа е тежката ситуация във връзка със световната финансова криза и неблагоприятният външнотърговски баланс на България. 

Тези аргументи не могат да устроят руските компании. Те заявяват, че са готови да „финансират всичко". В „Атомстройекспорт" предполагат, че все още е възможно да се убеди София в целесъобразността от продължаване на строителството на АЕЦ „Белене". „Транснефт" отказа да коментара, изданието не е успяло да получи мнение и от „Газпром".

Експерти заявяват, че истинските причини за позицията на София са свързани с членството на България в ЕС, който е обезпокоен от енергийната си зависимост от Русия.

Новото правителство на България активно преразглежда своите планове по съвместните енергийни проекти с Русия. Поради недостиг на финанси, под заплаха от провал се оказа строителството на газопровода „Южен поток", нефтопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене". Но, както стана известно вчера, кризата не трябва да принуждава България да се отказва от участие в проекта „Южен поток", коментира в. "РБК Дейли" . Анализатори признават, че след смяната на политическото ръководство, новата власт се нуждае от време за преразглеждане на сключените договорености с Русия, за да може да разбере за какво ще носи отговорност в бъдеще.
Новото дясноцентристко правителство заяви за необходимост от преразглеждане на задълженията му в споразуменията с Русия по енергийните проекти. Чиновниците се опасяват, че те може да навредят на бюджета на страната, пострадала от икономическата криза и падащите доходи. Но вчера бе прието решение по стратегически важния проект „Южен поток". Кризата не трябва да принуждава страната да преразглежда участието й в строителството на „Южен поток", който ще заобиколи транзита през Украйна и ще доставя газ за Югоизточна Европа през Черно море, съобщи в понеделник министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, цитиран от световните медии.

Стабилността на транзита на руски газ през територията на Украйна продължава да предизвиква опасения у европейските потребители, пише в. „Коммерсант" . В зоната с най-голям риск, както и миналата зима, са балканските страни и Словакия, които практически нямат източници на газ, алтернативни на транзитния поток през украинска територия. В условията на дефицит на време за реализирането на инфраструктурни проекти, тези държави се опитват предварително да съгласуват условията за получаване на помощ от съседите в случай на повторение на кризата. Вчера генералният директор на компанията „Сърбиягаз" Душан Баятович заяви, че на 6 август във Виена ще се проведат преговори между неговата компания, „Газпром" и германската газова компания Е.ОН за създаване на газови резерви в Унгария за нуждите на сръбския пазар.

Изданието пише, че германската компания има техническа възможност за оказване на помощ на балканските страни за сметка на запаси от унгарските хранилища. През януари 2009 г. тя успя да организира неголеми доставки за замръзващите Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Словакия. От оказалите се в тежка ситуация единствено България не получи помощ поради липса на техническа възможност.


Виж коментарите (0)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Новини от Бургас:
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...
Мъж от Айтос живее втори живот благодарение на лекарите от УМБАЛ ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).