Руснаци с имоти в България регистрираха асоциация "Альоша"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:12 / 24.06.2010
2607
На 29 март 2010 беше регистрирана ""Асоциация на рускоезичните собственици на недвижими имоти в Република България "Альоша", съобщиха от огранизацията на пресконференция, предаде репортер на Burgas24.bg. Бургаският окръжен съд издаде решението, с което се сложи началото на съществуването на Асоциацията на рускоезичните собственици на недвижими имоти в България "Альоша" - обществена организация, призвана да обединява рускоезичните собственици на недвижими имоти в България.

Целите на организацията са:
- защита на правата и интересите на рускоезичните собственици на недвижими имоти в Република България
- представителство пред всички органи на държавната и местната власт, чуждестранни представителства, организации в страната и чужбина, физически и юридически лица
- съдействие при подготовка и изпълнение на програми и проекти, свързани с информираността на рускоезичните граждани с правните, икономическите и фактическите аспекти, касаещи закупуването на недвижими имоти в Република България;
- всестранно подпомагане на рускоезичните собственици на недвижими имоти в Република България

Асоциацията е създадена благодарение на инициативата на група руски граждани, които от своя страна също притежават недвижим имот в България, след внимателното разискване на идеята за съществуване на подобна организация и обсъждането на нейните цели с множество техни съотечественици. Висшият орган на сдружението се явява Общото събрание, докато ръководният орган на Асоциация "Альоша" представлява Управителния съвет.

Александър Анисимов, Председатель Управительного совета: "Основните проблеми остават оформянето на документите за придобиване на имот, които биха защитили надеждно интересите на купувача от недобросъвестни продавачи на имоти. Членове на асоциацията вече посочват "дупки" в българското законодателство в частта за придобиване и управление на собственост, които трябва отрано да отчитат при придобиването на имоти - това е сблъсък на интересите на купувачи, заплащащи или изплатили имот и изпълняващи своите задължения по предварителния договор и правата, от които се възползват недобросъвестни строители, да ипотекират строящия се и платен от купувача строителен обект до оформянето на правата на собственост на купувача, а след това да се откажат да връщат ипотеката или да се обявят във фалит.

 

В този случай се оказва, че ипотеката, издадена с цел завършване на строителството, която може да е десет пъти по-малка като стойност от тази на сградата и вече изплатените пари от купувачите, има първостепенно значение и купувачите, вече купили апартаменти, нямат право над тях. Имаме сигнали за такива ситуации. Мисля, че във връзка с кризата такива инциденти ще има и в бъдеще. Фалитите на строителни компании са един от най-сложните проблеми за руските граждани, придобиващи имоти в България.
Вторият растящ проблем е ниското качество на работата на редица обслужващи комплекси компании. Обслужващите компании (прието е да се наричат управляващи компании) не могат да обосноват повишението на цените на своите услуги и ниското качество на обслужване. Процедурата по смяна на обслужващата компания е много сложна и не е регламентирано взаимодействието между собствениците на етажна собственост и собствениците на земя, включена в комплекса. Има опит в смяната на обслужващите компании в редица комплекси, където собственици на апартаменти са граждани на Великобритания и Ирландия. Този опит искаме да проучим и да използваме за защита на интересите на рускоезичните собственици на имоти в България.
Същевременно съществуват редица съществени проблеми от оказването на навременна и квалифицирана медицинска помощ до избор на квалифициран адвокат, детегледачки, помощници в домакинската работа и други. Над решенията на всички тези проблеми работи асоциацията."

Основни направления за развитие:
- Смяна и осигуряване на нови обслужващи имоти компании;
- Съдействие при възстановяване или защита на правата на собствениците;
- Мониторинг на екологичните проекти в курортната зона;
- Формирание на единна мрежа за дистанционна консултативна помощ за членовете на Асоциацията чрез нейния интернет сайт;
- Оказване на помощ в борбата с
- недобросъвестните строителните предприемачи;
- Подготовка на проект-предложение за
- усъвършенстване на законодателството по
- отношение на защитата на правата на
- рускоезичните собственици на недвижими имоти;
- Развитие на партньорски програми със заинтересовани компании;
- Разширение направленията на дейността на Асоциацията.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
В Бургас плащаме най-малко за великденската трапеза?
Важно за тротинеткаджиите! Вече ще се движат по-бавно в Бургас!
3 компании наливат милиони в Бургас, ще разкрият много работни ме...
С пъстри тържества и разнообразни прояви Бургас ще посрещне Лазар...
Големи промени с платеното паркиране в Бургас!
Пол и Реми прославиха бургаските котки на престижен фестивал в СА...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).