С 225 000 лв. правят пълна промяна на детската градина в "Рудник"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:35 / 17.01.2017
1961
Община Бургас има възможност да кандидатства за финансиране по проект "Красива България" за ремонт на детска градина "Калинка" в кв. "Рудник". Планираните дейности за пълната промяна на сградата са в размер на 225 хил. лв., установи справка на Burgas24.bg.

От входирана до Общинския съвет от кмета на Бургас Димитър Николов докладна записка става ясно, че през декември 2016г. проект "Красива България" на Министерство на труда и социалната политика стартира кампания за набиране на документи за кандидатстване по проекти за бюджет 2017 г. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 6 февруари 2017 г.

В детска градина се отглеждат и възпитават общо 140 деца в 4 групи от кв. "Рудник" и селата Брястовец и Драганово, където няма детски заведения и децата биват извозвани с ученически автобус до "Калинка". Учителският и обслужващият персонал наброява 23 души.

Сградата е построена преди 1990 г. От конструктивна гледна точка в момента състоянието й е добро. Тя представлява два двуетажни корпуса, в които са разположени помещенията за четири групи, обединени от фоайета на двата етажа с помощни и административни помещения.

В момента сградата е със стара, амортизирана дограма с голяма инфилтрация. За отопление и подготовка на битова гореща вода се използва скъп невъзобновяем енергоизточник. Осветителните тела са стари, амортизирани и неефективни. Топлопреминаването през стените и прозорците е с по-висок коефициент в сравнение с еталонния.

Извършеното енергийно обследване на сградата показва, че при сегашното състояние ограждащите конструкции не покриват съвременните топлотехнически показатели за енергийна ефективност. Интегрираната енергийна характеристика на сградата не отговаря на действащите нормативни изисквания за енергийна ефективност.

Проектното предложение предвижда подобряване на енергийната ефективност на сградата. Предстои поставяне на нова фасадна топлоизолация, подмяна на стара дървена дограма, с нова PVC дограма и др. Ще бъде преминато към друг вид основно гориво, ще се използва възобновяем енергиен източник за производство на битова гореща вода.

Съфинансирането от страна на кандидата следва да е в размер на не по-малко от 50% от общата стойност на бюджета на проекта. В случая Община Бургас ще участва със 125 хил. лв. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ, която може да бъде отпусната е в размер до 100 хил. лв.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).