Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
С монумент край Бургас увековечават победата на българската армия в битката при р. Скафида
Автор: Екип Burgas24.bg 13:30 / 10.10.2016Коментари (0)3417
©
Илюстративна снимка
Общински съветници предлагат да бъде изграден монумент в средновековен стил, увековечаващ победата на българската армия в битката при река Скафида през 1304 г., установи справка на Burgas24.bg.

Ако докладната записка бъде приета, ще бъде проведено обществено обсъждане, на което ще бъдат разгледани предложения за точното местоположение, вид, размер и форма на монумента. Средствата, необходими за проектиране и изграждането му, ще бъдат предвидени в бюджета на Община Бургас за 2017 г.

От най-древни времена на територията на Бургаският залив са съществували селища и са се разигравали събития, сведения за които са достигнали до нас през годините. В наши дни останките от крепостни стени, църкви и сгради в Созопол, Черноморец, Дебелт, Русокастро, Поморие, Несебър привличат посетители и туристи, интересуващи се от древното минало на земите ни. В историята на град Бургас, неговите квартали и съставните селища на общината, макар и не толкова богата на антични и средновековни събития, все пак не липсват такива, намерили отражение в творбите на средновековни автори и хронисти. Освен известните в древността бани при укрепения Акве Калиде, в южните части на днешната бургаска община са се намирали и средновековните крепости Скафида и Порос. Първата е била разположена до днешното с. Димчево, на южният бряг на река Скафида, която се влива в морето в местността "Пода". Тази река е била наричана по-късно Акриянско езеро, а днес - Мандренско езеро. След построяването на дигата през 20-ти в. и вдигане нивото на езерото, руините на крепостта, описани от братята Шкорпил, остават под нивото на водата. Втората крепост - Порос се е намирала малко след оттока на езерото в морето и нейните останки вече са извадени на бял свят, чрез разкопките, извършвани от РИМ - Бургас.

Именно там, на брега на река Скафида, през 1304 г. се е разиграло едно от сраженията на войната, водена от българския цар Тодор Светослав срещу Източната Римска империя, с цел овладяване на Тракия и Южното Черноморие. Армията, изпратена насреща му откъм Виза, е била водена лично от императора Михаил IX Палеолог. Битката е завършила с победа на българите, а от хрониката на писателя Георги Пахимер (1242 г. - 1310 г.) научаваме, че когато войските на императора "преминаваха така безредно през реката Скафида, сполетя ги нещастие - мостът се срути и така реката и мечът си разделиха нещастниците, като настъпи необикновено избиване." (ГИБИ, т. Х, стр.205)

"Това сражение е и единствената засвидетелствана средновековна битка на територията на нашата община, при това на границата на самото землище на днешния град Бургас. Нейното увековечаване би допринесло за подчертаване на древното ни минало, а чрез умела реклама бихме могли да привличаме, не само български, но и чужди, туристи и посетители", са част от мотивите на съветниците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Природни стихии
Великден 2024 г.
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: