Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
С робот следят състоянието на Бургаския залив
Автор: Иван Сотиров 11:57 / 16.02.2021Коментари (0)650
©
С помощта на специален робот за подводни изследвания Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ ще извършат мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив.

Изследването ще се реализира в рамките на проект "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“, по който ще бъде осигурен апаратът.

За закупуването на специализирания робот ще бъде обявена обществена поръчка, като очакванията са апаратът да бъде доставен в рамките на половин година. Той ще се използва за научна и изследователска дейност от Университет "Проф. д-р Асен Златаров“.

Роботът ще бъде управляван дистанционно от оператор. Ще може да се потапя на дълбочина до 30 метра, като по този начин ще се извършва заснемане на морското дъно в определените 6 полигона в Бургаския залив.

По време на подводните изследвания ще бъде събрана възможно най-много информация за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното.

Заснетите от робота кадри с отпадъци ще бъдат анализирани от специалисти в областта на екологията и морското дело. Ако се установи наличие на отпадъци с по-големи размери, ще бъдат използвани водолазни екипи за изследването им на място и при възможност ще се изваждат от водата.

По този начин ще се постигне двоен ефект. От една страна ще се придобие пълна информация за вида и състоянието на плаващите и отложените по морското дъно отпадъци. От друга страна ще се предприемат необходимите дейности за тяхното почистване, което ще допринесе за подобряване на околната среда.

Разработването на научната база данни за състоянието на Бургаския залив в зоните със силно влияние на човешката дейност ще бъде основа за изработването на стратегии за намаляване на замърсяването и опазването на природните ресурси.

Опазването на морската среда чрез изпълнението на различни мерки е част от стратегията на Община Бургас за подобряване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на т. нар. "син растеж“.

Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще разкрие нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърски програми "Екология и опазване на околната среда", "Екология и екологичен мениджмънт" и "Технология на материалите и материалознание". Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг.

Резултатите от направените подводни изследвания ще бъдат представени на научна екоконференция и две събития тип "научно кафене", в които ще участват учени, представители на бизнеса и местната общност. По време на дискусиите ще се обсъдят различни идеи за опазването на природните ресурси.

Освен изследването на морските води, ще бъде разработен "син етикет". Знакът ще се поставя на заведение, което се е включило в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци и не предлага пластмаса за еднократна употреба като бутилки, сламки, чаши и прибори.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: