С взимане на слюнка ще тестват бургаските ученици за наркотици

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:03 / 10.09.2015
1930
Тестовете за наркотици в бургаските училища, които ще стартират след началото на учебната година, ще се извършват с взимане на слюнка. Те ще се правят на избирателен принцип. Също така ще се иска задължителното съгласие на родителите, които единствени ще научават дрогират ли се децата им.

"Тестовете ще се взимат на избирателен принцип. Задължително ще искаме предварително съгласие от родителите, понеже сме на ръба на закона с тези тестове. Все още чакаме предложение и подкрепа да бъде изменен Законът за здравето и такъв вид тест - безкръвен, да може да се прави без съгласие на родителя, с цел гарантиране и превенция на здравето. Със сигурност гарантираме, че ако тестът на конкретно дете се окаже положителен, информация за това ще има само родителят", отговори кметът на Бургас Димитър Николов на въпрос на Burgas24.bg.

"Като се замисля, никой иска разрешение от страна на родителите, ако децата им се проверяват за въшки. По същия начин би трябвало да се правят тестове за наркотици. Въпреки това много държим на дискретността", добави Николов.

Проверките ще бъдат извършени в няколко от бургаските гимназии и средни училища. Няма да се проверяват всички деца, ще се приложи избирателният принцип. Така например даден директор ще посочи клас, който да се тества, уточни кметът.

"Имаме съдействието на училищните ръководства, училищните настоятелства, на полиция и прокуратура. Разбрах, че ние сме първи и единствени, които ще правим такива проверки, но все пак някой трябва да направи първата крачка", добави Николов.

"Кметът може да инициира този процес и многобройните държавни служби - социални, силови, могат да си свършат работата, ако им покажем къде е проблемът", отговори бургаският градоначалник на въпрос на Burgas24.bg откъде ще дойдат средствата за наркотичните тестове.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Затварят за движение това бургаско кръстовище
Ученик почина от инфаркт в Бургас, подозират, че е пушил друсан ч...
Германските туристи се завръщат на Черноморието ни
Средната заплата в Бургаско мина 1700 лева
Ремонтират базата на Колежа по туризъм
Евтим Милошев се срещна с председателя на Българската хотелска ас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).