Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"SO CLOSE AND SO FAR AWAY" събира знаменити артисти в Бургас
Автор: Иван Сотиров 15:15 / 16.07.2021Коментари (0)957
©
Международно известната скулпторка Габриела фон Хабсбург, графикът Людмил Георгиев, артистът и куратор Ив Тошайн, американският художник Брайън Дейли и пърформанс артистът Тим Парчиков си дават среща в Бургас, за да отворят необятните простори на изкуството в пространствата на новия Център за съвременно изкуство и библиотека.

Иновативният проект “So Close and So Far Away" ще предложи интересни изживявания на ценителите на изкуството от 6-ти август от 19:00 часа.

В интересната експозицията са включени творби на петима артисти, които никога не са се срещали, защото обстоятелствата са предопределили всеки от тях да живее в различни точки на планетата.

Публиката ще може да се срещне с творби на международно известната скулпторка Габриела фон Хабсбург, внучка на последният австрийски император Карл I. Изложбата включва и произведения на българския график Людмил Георгиев с творби от последната му самостоятелна изложба "Вместо автопортрет".

Зрителите ще видят социалните търсения на американския художник Брайън Дейли чрез неговия мултимедиен проект "WORDS“("Думи“), с който той се фокусира върху нашите вярвания и смисъла на думите, които употребяваме в общуването си със света около нас.

На покрива на библиотеката ще бъде ситуирана внушителната пластика “Котва" на артиста Ив Тошайн. Ще бъде представен и видео пърформънс на Тим Парчиков с акцент върху фотографията, експерименталните медии и видео изкуството.

Събитието се реализира от “Арт Ейджънси" с партньорството на Община Бургас. Куратор  е Стефан Стоянов, а арт мениджъри - Румина Георгиева и Вяра Качулкова.

ГАБРИЕЛА ФОН ХАБСБУРГ https://www.habsburg.de/ https://habsburg.de/skulpturen/ Габриела фон Хабсбург е родена в Люксембург през 1956 г. Преди да се насочи към изкуството, учи психология в Мюнхенския университет, а след това продължава обучението си в Академията за изящни изкуства в Мюнхен. По професия е скулптор и професор по изкуство, а от 2010 г. до 2013 г. работи като посланик на Грузия в Германия. Габриела създава предимно нефигурални скулптури от неръждаема стомана, както и литографии. Тя е изключително активна като артист, правейки многобройни международни изложби всяка година. Скулптурите са предназначени да бъдат докосвани, премествани и изживявани, като целта не е просто да заемат дадено пространство, а да създават ново.

ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ https://grafikart.bg/artists-type/luidilgeorgiev/ Людмил Георгиев е роден на 11 януари 1962 година. Член е на Съюза на българските художници от 1994 година. Живее и работи в София. От 1987 г. участва в множество национални и регионални графични изложби. Освен това негови творби са селектирани за редица международни изложби в Италия, Германия, Австрия, Полша, Сърбия, Македония и Япония. Людмил Георгиев има индивидуални изложби в Париж, Белград, Берлин, Франкфурт и други градове в България и чужбина. Носител е на български и чуждестранни награди. През 2018 г. създава първата по рода си у нас галерия за графично изкуство - Grafikart. От 2017 г., в сътрудничество с Министерството на културата на България, на всеки две години организира Национален конкурс за графика - класически техники.

БРАЯН ДЕЙЛИ http://www.briandaileyart.com Брайън Дейли е американски артист, роден през 1951 г. в Калифорния. Завършва магистратура по изящни изкуства към института "Отис“ в Лос Анджелис през 1975 година и смело завоюва своето място сред пионерите на експерименталната артистична сцена в САЩ. В продължение на две десетилетия, между ранната си творческа кариера и сегашната си практика, работи в сферата на разоръжаването и международната сигурност, като през 1987 година завършва Университета на Северна Калифорния със специалност "Контрол на оръжията“. В кариерата си Брайън има множество самостоятелни изложби във Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, както и в България и в други страни. Неговото видео “Jikai" посветено на японския режисьор Акира Куросава, е прожектирано на екраните на Times Square, Ню Йорк, а през последните години той създава и серии от фотографии, една от които е “България в цветове".

ИВ ТОШАЙН https://www.toshain.com/ Ив Тошайн e артист, куратор и женски активист, родена през 1980 година в България, но понастоящем живее и твори във Виена. След като прекарва част от детството си в Ирак и Либия, и учи в Националната художествена академия в София, решава да се премести в Западна Европа, където продължава артистичната си подготовка. Ив учи в Академията за изящни изкуства в Милано, Италия и завършва обучението си в Академията за изящни изкуства във Виена, Австрия. В кариерата си Ив има множество самостоятелни и групови изложби из целия свят, включително в Австрия, Италия, САЩ, Румъния, Германия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: