Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Само утре можете да разгледате Египетската изложба на половин цена
Автор: Екип Burgas24.bg 13:10 / 27.08.2019Коментари (0)1222
©
Утре, сряда, гостуващата в нашия град уникална изложба "Тутанкамон - една недовършена любовна история" ще очаква своите посетители с билети на половин цена. По всяко време в часовете между 10.00 и 22.00 можете да я разгледате срещу такса от 5 лева за ученици и пенсионери (вместо 10) и 8 лева за останалите (вместо 16). Деца до 7 години се допускат без билет.

Този жест към бургазлии и гостите на града е по повод тематичната "Вечер на Египет", която ще се проведе на 28 август (сряда) на площада пред Операта и вътре в сградата. Тя е част от новия общински летен фестивал "Заедно в Бургас", който вече ни срещна с културата и кулинарията на Южна Корея, Италия, Португалия, Русия и Армения. Египетската вечер започва точно в 18:00 часа с ателиета и игри за най-малките в откритото пространство пред сградата на Операта, последвани от много изненади, сред които лекции, кулинарни демонстрации, дегустации и кино.

Лекционната част, която ще започне от 18:30 ч. в експозиционна зала на изложба "Тутанкамон - една недовършена любовна история" (сграда на Държавна опера - Бургас, ет. 2), ще бъде открита от проф. д.и.н. Сергей Игнатов, първопроходник на академичната Египтология в България. В два модула ще бъдат представени лекциите: ,,Царските гробници от Новото царство и гробницата на Тутанкамон", с гост-лектор доц. д-р Теодор Леков, и "Хауърд Картър и откриването на гробницата на Тутанкамон", с гост-лектор доц. д-р Емил Бузов. Тримата египтолози са изследователи, преподаватели и членове на Българския институт по Египтология към Нов български университет, както и почетни членове на Българско египтологическо общество. Те ще споделят много интересни факти, базирани на научни изследвания, проучвания и открития, като лекциите ще протекат при свободен достъп за всички посетители на изложбата.

Събитията ще продължат на площада пред Операта с традиционната кулинарна вечер, която ще бъде представена от шеф Махмуд Ал Байруми, участник в 4-ти сезон на MasterChef. Демонстрации на приготвянето на знакови ястия от египетската кухня ще стартират в 19:30 часа, а дегустациите в 20:00 часа. Жители и гости на града ще могат да опитат вкусните: кушари (ориз, леща, макарони с чеснов доматен сос и чипс от лук), традиционния фалафел и балях (бонбони с фурми).

Програмата ще завърши с филмови прожекции от 20:30 часа, които ще представят многообразието на древната египетска култура.

Събитията ще бъдат уважени от Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали - Посланик на Арабска Република Египет в България.

"Вечер на Египет" се организира от Община Бургас, със съдействието на Посолство на Арабска Република Египет в България и Българско египтологическо общество.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детска болница в Бургас
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: