Самоук художник нашари скалите на резерват "Старинен Созопол"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:50 / 12.11.2022
2281
Скалите на нос Скамни в Стария Созопол са нашарени с портрети на известни актьори, писатели и хора на изкуството. Техен автор е пловдивският, самоук художник Стойчо Гагъмов.

В близост до археологическите разкопки са изобразени портрети на Стефан Данаилов, Крикор Азарян, Татяна Лолова, Борис Христов. Всички те са нарисувани с авто бои. Сред тях и портретът на актьора- бохем Доси Досев, живял и влюбен завинаги в древния град.

Дъщеря му, изкуствоведът Ива Досева е възмутена от рисунките и портрета на баща си. Според нея не става въпрос за изкуство, а за абсолютен кич. Освен това мястото им не е на скалите в архитектурен и археологически резерват "Старинен Созопол".

"Дали рисунките ме дразнят естетически няма никакво значение. Но мисля, че това са скалите на исторически град, на археологически и архитектурен резерват, какъвто е Созопол. Това е свято място! И би трябвало към него да се подхожда доста внимателно", заяви за DarikNews.bg Ива Досева.

Тя коментира също, че дори името на баща и е сгрешено. "Той се изписва Доси Досев. Който е ходил на театър и е гледал филми с него щеше да прочете в надписите правилното име."

Откакто се е появил портрета му на скалите Ива избягва да се разхожда там. Убедена е, че рисунките ще подразнят и други хора на изкуството, които обичат това място.

Художникът Стойчо Гагъмов обяснява, че рисува с авто бои, които ще издържат на скалите 50 години.

"Досьо Досев е много по голям от всички в Созопол, затова трябва да не го забравят . Какво са се вторачили в един портрет, който е произведение на изкуството, това е концептуално изкуство", заяви художникът.

От общината в Созопол отказаха коментар, тъй като скалите били държавна собственост. Ива Досева се надява на реакция от Министерството на културата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).